Project

Villa in Algarve (PRT)

Geen categorie

In het zuiden van Portugal, in de Algarve, wordt de overgangszone tussen de kust en het lege achterland gekenmerkt door een oplopend glooiend landschap waarin de oude agrarische structuren van wijn- en boomgaarden nog duidelijk herkenbaar zijn. Op een van deze terreinen met een oude citrus- en olijfboomgaard is door Hilberink Bosch architecten een vakantiewoning ontworpen.

Villa in Algarve (PRT)

Het huis is georganiseerd rond de beleving van het buiten leven, de zon, het fantastische uitzicht op de oceaan en het samenzijn en ontvangen van vrienden en familie. Het bevindt zich op het hoogste punt van het terrein en is opgebouwd uit verschillende volumes met elk een eigen functie onder een geknikt dakvlak: een woonhuis, een zwembad en een gastenverblijf. De volumes en daken zijn door Hilberink Bosch architecten ten opzichte van elkaar verschoven en volgen stapsgewijs de hoogtelijnen van het terrein.

Lokale materialen

De woning is gebouwd met authentieke Portugese materialen en bouwtechnieken welke op een moderne manier zijn ingezet. Door de verschillende dakvlakken, de materialen en de kleuren gaat de woning van verre op in het landschap.

Beschermende muur

Als je de woning echter benadert via de lange oprit die door de boomgaard slingert, oogt het gebouw rijzig en gesloten. De wit gepleisterde muur vormt de bescherming tegen de hoger gelegen buren en de koude winterwinden. Achter deze beschermende muur opent het huis zich op de zon en het landschap.

Houten constructie

Een stevige houten constructie draagt het dakvlak dat net boven de stenen muur zweeft. Hierdoor valt er op elk moment van de dag getemperd zonlicht binnen. Doordat de woonruimtes begrensd worden door grote glazen vlakken en het dak ver uitkraagt, verloopt de overgang van binnen naar buiten heel geleidelijk.

Fotograaf René de Wit

Lange luie trap

Intern zijn de woning en het gastenverblijf met elkaar verbonden door een lange luie trap die langs het zwembad loopt. Het zwembad met de opengewerkte dakconstructie en de ruime terrassen heeft een centrale plek in de woning gekregen, vormt de verbinding tussen alle functies.

Beschutting en uitzicht

Het leven in dit zonnige land speelt zich af onder de bescherming van het dak en rond het zwembad en de terrassen. Deze zijn zo georganiseerd dat er gedurende de dag en de verschillende jaargetijden altijd plekken zijn die beschutting bieden voor de zon en de wind. Maar altijd is er het uitzicht over de boomgaard en de blik op de zee. Een huis om te gast te zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Villa in Algarve (PRT)
  • Projectarchitect(en) Geert Bosch, Annemariken Hilberink
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 495 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 380 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2009
  • Definitief ontwerp 01-06-2009
  • Aanvang bouw 07-05-2012
  • Oplevering 01-05-2011
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Hilberink Bosch architecten
Reageer op dit artikel