Project

Verbouwing jaren 70-woning – Bob Romijnders

Architectuur

Een jaren 70-woning in Wijchen is door Bob Romijnders Architectuur + Interieur verbouwd tot moderne villa. Het bureau ziet jaren 70-woningen als ruwe diamanten waaraan ze graag sleutelen en polijsten totdat we een nieuwe woning hebben gecreëerd die volledig past binnen de architectuur én de eisen van deze tijd.

Verbouwing jaren 70-woning – Bob Romijnders

Toelichting door Bob Romijnders Architectuur + Interieur

Nederland staat vol met jaren 70-woningen. Deze woningen hebben vaak een degelijke architectuur en de kwaliteit van deze woningen is over het algemeen goed. De woningen kenmerken zich door een wat ingetogen karakter. Vandaag de dag zou je kunnen zeggen dat deze woningen gedateerd zijn en dat ze toe zijn aan een eigentijdse facelift. Het mooie van dit type woning is dat dit vaak heel goed kan omdat het fundament en de constructie vaak nog heel goed zijn.

Voor de verbouwing

Basis

Na ruim veertig jaar was de gedateerde jaren 70-woning van onze opdrachtgevers aan een drastisch vernieuwing toe. Hun wens was om de woning een krachtig eigen gezicht te geven en om te bouwen tot moderne villa. Ons bureau maakte het ontwerp voor een complete metamorfose van de woning. Doordat de indeling in de basis grotendeels goed was, hoefden er vrijwel geen grote ingrepen aan de hoofddraagcontructie gedaan te worden.

Gevels

Wel tekenden we de uitbreiding van de (leef)keuken waarbij we veel glas gebruikten en er een open zicht op de tuin ontstond. Hierdoor is de tuin een verlengstuk van de woning geworden. Bovendien wordt de woning door deze ingreep ruimtelijker ervaren. De gevels zijn aan de buitenzijde geïsoleerd en afgewerkt met wit stucwerk. De nieuwe kozijnen voerden we uit in antracietkleurig aluminium. Het dak werd voor de helft verwijderd en omhoog gemetseld op de bestaande muren, waardoor er een volwaardige ruimte op zolder is bijgekomen.

beeld Joep Rutgers

Materialen

Het pannendak is vervangen door zink. Door de garage te bekleden met duurzaam hout kreeg de woning een moderne en warme uitstraling. Behalve het architectonische ontwerp, waarbij we ook een overdekt terras maakten we een inrichtings- en verlichtingsplan voor onder meer de keuken. We maakten een ontwerp, waaronder een 3D-visualisatie en onderzochten welke materialen en kleuren de gewenste identiteit zouden geven.


Meer villa’s

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Wijchen
  • Projecttitel Gedateerde jaren 70-woning wordt moderne villa
  • Projectarchitect(en) Bob Romijnders en Joep Rutgers
  • Medewerkers Bob Romijnders, Joep Rutgers, Elke van Casteren, Yvonne Bruijsten
  • Aannemer Bouwbedrijf Sleenhoff, Wijchen
  • Interieurarchitect Bob Romijnders Architectuur + Interieur
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Bob Romijnders Architectuur + Interieur, Nijmegen
Reageer op dit artikel