Project

Uitbreiding villa van Oosten & Honderdors in Aerdenhout door NAP

Geen categorie

Verscholen in de bossen van Aerdenhout staat een in 1934 door van Oosten & Honderdors gebouwde, dubbele villa. Het statige pand staat op een ruim opgezet perceel met veel hoge bomen eromheen. Vanuit een vrij donkere binnenruimte hadden de bewoners echter beperkt uitzicht op de tuin. Ook misten zij een ruimtelijke verbinding tussen de eetkamer, de keuken en de tuin. Hiervoor werd NAP ingeschakeld.

Uitbreiding villa van Oosten & Honderdors in Aerdenhout door NAP

De blikvangers in de tuin zijn de prachtige, hoge bomen. Een glazen uitbouw aan de tuinzijde creëert het gevoel dat je het hele jaar door onder de bomen kunt zitten. Een glazen opening over de hele breedte van de serre wekt de suggestie dat de bossen het huis in komen. Tegelijkertijd fungeert het beboste gedeelte van de tuin aan de noordzijde als een natuurlijk zonnescherm voor de serre.

 NAP Aerdenhout

Nieuwe indeling binnenruimte

Een van de bewoners is professioneel banketbakker en brengt voor het uitoefenen van haar passie veel tijd in de keuken door. Vanuit die ruimte wil zij graag de rest van haar gezin in het oog houden en andersom. Een ingreep op de bestaande bouw aan de binnenzijde van het huis zorgde voor een slimme herschikking van de keuken, de eetkamer, de kelder en de hal. Ten slotte werd de keuken verbonden aan het meest centrale punt van het huis: de woonkamer. De vrije doorgang tussen de verschillende ruimtes laat meer licht door en houdt ook het contact tussen de gezinsleden in stand.

Hedendaagse aanvulling

Van buitenaf gezien vormen het dunne aluminium frame en het glas van de uitbouw een vanzelfsprekende hedendaagse aanvulling op de jaren dertig bouwstijl van de villa. Van binnen zorgt de houten constructie voor een natuurlijke verlenging van de behaaglijke woonkamer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Aerdenhout, gemeente Bloemendaal
  • Projecttitel Uitbreiding villa van Oosten & Honderdors in Aerdenhout door NAP
  • Aannemer Peter Dijkstra Bouwkundig Aannemer
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2014
  • Definitief ontwerp 01-12-2015
  • Aanvang bouw 13-05-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Particulieer
  • Ontwerpbureau NAP
Reageer op dit artikel