Project

Transformatie woonhuis Weert – Augustus Architecten

Architectuur

Transformatie woonhuis Weert – Augustus Architecten

Het ontwerp voor de uitbreiding en transformatie van deze woning is ontstaan door het combineren van specifieke wensen van de opdrachtgever en een afgebakende contextuele voorwaarden. Centraal in het plan staat de relatie van de woning tot de boomrijke omgeving waarin het perceel zich bevindt.

toelichting door Augustus Architecten

Wat voorheen een typische jaren zestig bungalow was – compact, plat dak, metselwerk – is nu een eigentijdse villa. Het ontwerp van Augustus Architecten voorziet in een uitbreiding van het woonoppervlak en transformatie van het gevelbeeld. Daarnaast bestond de wens van de opdrachtgever om de buitenruimte beter bij de woning te betrekken en het parkeren van auto’s beter te organiseren en meer aan het zicht te onttrekken.

Transformatie woonhuis Weert door Augustus Architecten, beeld Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

Oude situatie

De bestaande splitlevel-karakteristiek bood aanleiding om de woning in de breedte uit te breiden. Aan de zijde van de woonkamer is een deels overdekt terras toegevoegd. Aan de andere zijde is het volume uitgebreid met een groot overstek waarin extra slaapkamers en een tweede badkamer zijn gerealiseerd. De buitengevel is voorzien van een nieuwe schil van isolatie, stucwerk en aluminium kozijnen. De gekozen materialisering en kleurstelling van het ontwerp vormen een logisch contrast met het decor van de boomrijke omgeving. Hoewel het bestemmingsplan een beperkt bouwvlak kende en het perceel onderdeel is van een beschermde groenstructuur werd de ingreep door de gemeente gewaardeerd als verbetering van de beeldkwaliteit.

Het lager gelegen souterrain is voorzien van donker keimwerk om de horizontaliteit van het ontwerp te benadrukken. De bandramen in voor- en achtergevel versterken dit effect. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een verdiepte carport met sedumdak. De in het werk gestorte betonnen keerwand loopt door  tot aan de achterzijde van de woning en begeleidt de trappen naar entree en het bestaand terras aan de achtertuin.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Weert
  • Projecttitel Transformatie woonhuis Weert
  • Projectarchitect(en) Alexander Augustus
  • Adviseur constructie Bolwerk Weekers, Deurne
  • Aannemer Vos Bouwbedrijf, Weert
  • Bouwmanagement Ghijsen Vastgoed, Weert
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 283 m2
  • Programma Wonen
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Augustus Architecten, Roermond

Locatie

Reageer op dit artikel