Project

Technova College Ede – cepezed

Architectuur

Technova College Ede – cepezed
Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Het Technova College in Ede opende in 2018 zijn deuren. Het nieuwe schoolgebouw biedt onderwijs voor de afdelingen Techniek & Technologie, Media & ICT en Beeld & Geluid van ROC A12 en is ontworpen door achitectenbureau cepezed en cepezedinterieur.

Toelichting cepezed – De Christelijke Onderwijs Groep, waar het ROC deel van uitmaakt, vertrouwde de bouw toe aan Team techINnova, een consortium van lokale bedrijven dat op zijn beurt een ontwerpopdracht aan cepezed gaf. Voor de bouw is op de campus van het ROC ruimte gemaakt door enkele oudere gebouwen af te breken; één gebouw is blijven staan om te worden opgenomen in de nieuwbouw.

cepezed technova college

Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Het nieuwe onderkomen bevat een mix van theorie- en praktijkruimten en is een broedplaats van ontwikkelingen in de techniek. Het is geheel gericht op samenwerking en interactie, intern, maar ook met het regionale bedrijfsleven. De plint bestaat uit werkplaatsen met een transparante gevel die goed toont wat er binnen gebeurt en zo een directe relatie met de omgeving aangaat.

In de inrichting ligt de nadruk op een stoere, industriële sfeer met sterke kleuraccenten. Het hart van het onderwijsgebouw is een dubbelhoge ruimte die wordt aangeduid als ‘innovatieve werkplaats’. Het is de showcase waarin de opleidingen hun vernieuwende producten presenteren en een plek waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten.

Cepezed Technova College Lucas van der Wee

Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Werkplaats

De innovatieve werkplaats is meteen de centrale verkeersruimte, met in het midden de receptiebalie. Er zijn twee entrees, die zijn verbonden door een ‘entreestraat’. Die zet zich voort in de eveneens door cepezed ontworpen buitenruimte, met aan de zuidzijde de overige gebouwen van de campus en aan de noordzijde het parkeerterrein.

cepezed Technova College

Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Grenzend aan de innovatieve werkplaats vinden we het collegetheater. De wand tussen de twee is weg te schuiven, waardoor een veel grotere zaal ontstaat. Het hele theater wordt dan podium en de toeschouwers nemen dan plaats in de werkplaats. De verkeersruimte op de verdieping is bij zulke gelegenheden als balkon te gebruiken. Op de verdieping van de nieuwbouw vinden we aan de gevel een flexibele schil van onderwijsruimten. Door de vrij indeelbare plattegrond leent deze zone zich voor functies met uiteenlopende ruimtebehoeften, zoals theorielokalen, praktijklokalen, kantoren en dynamische onderwijsruimten. Het bestaande gebouw is naadloos in het nieuwe opgenomen.

cepezed Technova College Lucas van der Wee

Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Gevel

Door de nieuwe gevel vormen het nieuwe en het bestaande deel visueel één geheel en onderscheidt het bestaande bouwdeel zich aan de buitenkant alleen nog door zijn grotere hoogte. Het interieur is in opdracht van de Christelijke Onderwijs Groep ontworpen door cepezedinterieur. In de inrichting ligt de nadruk op een stoere, industriële sfeer met sterke kleuraccenten. In de materiaalkeuze is aansluiting gezocht bij de materialen waarmee de scholieren zelf werken, zoals hout en staal.

Technova college cepezed Lucas van der Wee

Beeld: cepezed / Lucas van der Wee

Het Technova College is door het uitvoerend consortium gerealiseerd binnen een opdracht waarvan ook het onderhoud en de energievoorziening deel uitmaken. Mede daarom lag voor het ontwerp ook een sterke nadruk op duurzaamheid. Het gebouw is bijna energieneutraal (BENG); het is niet alleen energiezuinig, maar ontleent ook energie aan een biomassacentrale en is daarnaast voorzien van zonnepanelen. De ventilatie voldoet aan de normen voor de Frisse Scholen Klasse B. Onder meer via royale lichtstraten en transparante geveldelen ontvangt de school daarnaast veel en aangenaam daglicht. Join the Pipe-watertappunten stimuleren een gezonde waterconsumptie en beperken het gebruik van petflessen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Technova College
  • Projectarchitect(en) Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jochem Paauwe, Job van Stralen, Doris Harding, Koen van Tienen, San Dino Arcilla
  • Adviseur constructie IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Huisman en Van Muijen, ‘s Hertogenbosch, Netherlands
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Arnhem
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Arnhem
  • Aannemer Realisatie Kreeft Bouw, Ede /
  • Interieurarchitect cepezedinterieur (projectteam: Det van Oers, Tamara van der Valk)
  • Toeleveranciers Gevels: Interdam, Ridderkerk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.297 m2
  • Voorlopig ontwerp november 2016
  • Oplevering augustus 2018
  • Opdrachtgever Primaire opdrachtgever: Christelijke Onderwijsgroep (COG), Ede // Opdrachtgever - consortium: techINnova (Kreeft bv, ITN Installatietechniek and Bruil bouw)
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed, Delft
  • Installateur ITN, Ede
  • Contractor steel construction: Bruil Bouw, Ede

Locatie

Reageer op dit artikel