Project

Sydhavnen schoolgebouw verbindt Kopenhagen met zijn haven

Geen categorie

Het Sydhavnen schoolgebouw in Kopenhagen verlegt grenzen door het creëren van een fysieke band met de stad en de integratie van een waaier aan culturele ontmoetingsactiviteiten die de interactie tussen de studenten, hun familie en het brede publiek stimuleren.

Sydhavnen schoolgebouw verbindt Kopenhagen met zijn haven

 

Het schoolontwerp van JJW Architect stelt zich open naar zijn omgeving middels een reeks gebruikszones op de beneden- en eerste verdieping die plaats bieden aan praktijkklassen, muzieklokalen en eetruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek. Een grote buitentrap doet dienst als ontmoetingsplek en vormt een fysieke verbinding met de haven die fungeert als een extra buitenlokaal. Speelterreinen op de daken zetten aan tot lichamelijke activiteit en beweging.

 

Net als de stad zelf, herbergt het gebouw een gelaagde verscheidenheid aan publieke, semipublieke en private ruimtes met overlappende functies in verschillende hoogtes en afmetingen. Deze diversiteit speelt in op de behoeften van de verschillende leeftijdsgroepen binnen de school en voorziet in ruimtes voor bijeenkomsten, klassikaal onderwijs, groepstaken en individuele activiteiten.

 

De gevel van het gebouw herinnert leerlingen en bezoekers aan het werk van de Deense dichter Hans Christian Andersen en zijn bespiegelingen over water. De architecten werkten samen met de ROCKPANEL Group bij het plaatsen van de gezeefdrukte tekst en afbeeldingen op de speciaal voor dit project gemaakte ROCKPANEL Colours gevelpanelen in subtiele zee-tinten.

 

Aluminium gevellamellen verlenen het schoolgebouw een ander uitzicht naargelang de weersomstandigheden, kijkhoek en afstand tot het gebouw. ‘De buitenkant van het gebouw onthult continu nieuwe facetten, zelfs voor wie er dagelijks langsloopt’, aldus projectarchitect Lars Lindeberg. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Kopenhagen
  • Projecttitel Sydhavnen schoolgebouw verbindt Kopenhagen met zijn haven
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 19-04-2016
Reageer op dit artikel