Project

ARC19: Sustainable House of God Edam – HOOPE+PLEVIER Architects

Interieur

Momenteel is Nederland snel aan het ontkerken. Dat leidt tot nieuwe kansen om de voormalige kerken te herontwikkelen tot nieuwe typologieën. Kerken bieden grote kansen door de overmaat die zij bezitten, en door hun centrale ligging in dorps- en stadskernen zijn het geliefde locaties voor herontwikkeling. HOOPE + PLEVIER heeft deze kerk getransformeerd tot een hyper duurzame en circulaire woning.

Toelichting HOOPE+PLEVIER Architects – Om deze kerk in een woning te veranderen hebben we een ‘doos’ in de kerk geplaatst. Deze doos herbergt alle ondersteunende en besloten functies van de woning, terwijl de ruimtelijkheid van de kerk behouden blijft. Door de doos tegen het naastgelegen gebouw te schuiven, konden we gebruik maken van natuurlijke ventilatie en daglicht voor de slaapkamers. De doos is zo ontworpen dat de verkeersruimten van de woning ook een functie hebben – werkplekken en opslagruimte bijvoorbeeld. We hebben de routing en trappen zo ontworpen dat zij een ‘architecturale route’ creëren die je door de kerk leidt en een steeds veranderend perspectief op de tuinen en de kerk biedt. De route eindigt op de tweede verdieping in de badkamer. Hier zit het prachtig geplaatste bad vlak voor het roosvenster van de gevel van het gebouw. Door de achter- en zijgevel op verschillende plaatsen te openen met de toevoeging van glas, ontstaat een sterke link naar de tuinen. Deze glazen vliesgevels zijn bedoeld om een eigentijds element te bieden en hun abstracte vorm is consistent met het ritme van de bestaande kerkramen.

De woning kan in zijn eigen energie voorzien. We gebruiken een geothermische bron voor verwarming en koeling en op het dak van de nieuwe garage hebben we zonnepanelen geplaatst. Qua circulariteit hebben we materialen geoogst uit de kerk en deze hergebruikt. Als voorbeeld; de houten lamellen van het kerkplafond zijn hergebruikt voor de nieuwe plafonds.

Het resultaat is een buitengewoon huis. Een mix van lokale geschiedenis en eigentijdse architectuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Edam
  • Projecttitel Sustainable House of God
  • Projectarchitect(en) Jos Hoope + Roy Plevier
  • Medewerkers Kees Hoope
  • Adviseur constructie Harder Advies
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 500
  • Programma Wonen
  • Ontwerpbureau HOOPE+PLEVIER Architects

Locatie

Reageer op dit artikel