Project

Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS architecture + urbanism

Architectuur

Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS architecture + urbanism
Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Het nieuwe sportcentrum door Venhoeven CS bevindt zich in het recent getransformeerde gebied rondom station Europapark. Het complex is energieneutraal en aardbevingsbestendig. Naast diverse sportfaciliteiten bevinden zich in het complex onderwijsvoorzieningen voor het Noordpoort college.

Het Sportcentrum Europapark is gelegen vlakbij station Groningen Europapark, aan de rand van het Helperpark. Het gebouw valt op door een zware luifel met grote perforaties. Rondom het gebouw bevindt zich een park met hoogteverschillen, op de terrassen is plek voor sport-en spelgelegenheden. De sportfaciliteiten in en rondom het complex zijn een aanvulling op het aanbod in het Helperpark.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Beeld Ossip van Duivenbode

Doorkijkjes

De entree van het gebouw bevindt zich op de eerste verdieping, centraal tussen sport- en onderwijsvoorzieningen. Dankzij de horecagelegenheid is de entreeruimte een belangrijk knooppunt voor alle gebruikers van het pand.  Via diverse doorkijkjes zijn de sportzalen zichtbaar, en kan de bezoeker zich oriënteren. Ook bieden raampartijen aan de buitenzijde zicht op stadion de Euroborg en is in de verte de Martinitoren zichtbaar.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Informeel theater

De gevels van de dansruimte kunnen volledig worden opgevouwen, zodat deze samen met de buitenruimte een informeel theater vormen. Ook de sporthal en turnhal hebben openingen naar buiten, maar liggen iets meer verborgen in het gebouw om daglichthinder te voorkomen.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Levendigheid

Het complex is brengt een belangrijke bijdrage aan de levendigheid in het nieuwe stedelijke gebied Europapark. Naast sporters en bezoekers bevolken overdag ook studenten het gebouw: Noorderpoort college gebruikt het voor sportonderwijs, reguliere lessen het afnemen van examens.  ’s Avonds en in het weekend maken gemeentelijke verenigingen gebruik van de fasciliteiten.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Beeld Ossip van Duivenbode

Groningen 2025 energieneutraal

Met het sportcomplex wil VenhoevenCS bijdragen aan de ambitie van de stad Groningen om in 2025 energieneutraal te zijn. Het architetenbureau heeft daarom ingezet op een significante CO2-reductie. Het gebouw is energie neutraal en compact gebouw met hoogwaardige isolatie. Piekgebruik van energie wordt vereffend met in de zomer opgespaarde overschotten. Dit is mogelijk door de koppeling op warmtestad Europapark.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Beeld Ossip van Duivenbode

ARC 18 inzending door VenhoevenCS

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Groningen
  • Ontwerpbureau VenhoevenCS

Locatie

Reageer op dit artikel