Project

Seniorencomplex in Middelburg door Joke Vos

Geen categorie

Op een locatie waar vroeger een school stond, staat tegenwoordig een zigzag met seniorenwoningen, die zich vouwt rond een nieuwe, groene tussenruimte. Het complex, ontworpen door Joke Vos Architecten, staat aan de Olmenlaan waar de ‘zorgvilla’ meteen de aandacht trekt.

Seniorencomplex in Middelburg door Joke Vos

Locatie

De kavel in de Griffioenwijk, net buiten de vestingwallen van Middelburg, is onregelmatig van vorm. Het ligt voor een groot deel binnen een driehoekig bouwblok op het grensvlak van een meanderend 17e eeuws straatje en een naoorlogse kleinschalige en groene woonbuurt.

Zigzag vorm

Na een uitvoerige stedebouwkundige modellenstudie door Joke Vos Architecten en veelvuldig overleg met omwonenden, heeft het bureau uiteindelijk gekozen voor een zigzag in een V-vorm. Het volume is naar het binnenste van het bouwblok geduwd, waardoor er ruimte ontstaat voor een groen tussengebied en het zicht op de Olmenlaan wordt behouden. Aan de harde kant van de zigzag wordt geparkeerd en aan de groene kant wordt het plantsoen van het laagbouwwijkje aan de overkant het bouwblok ingetrokken.

Verschillende woontypen

Bij het ontwerpen van de verschillende woningtypen hebben uitzicht, ontsluiting en bezonning een rol gespeeld. Twee hoofdtrappenhuizen ontsluiten een doorlopende galerij op de eerste verdieping, die zich van buiten naar binnen rond en door de blokken weeft, soms gecombineerd met een privé buitenruimte zoals een balkon.

Materialen

In de gevels wisselen vlakken van metselwerk, western red cedar en vezelcementplaten in betonstructuur elkaar af. De baksteen is geelwit van kleur en heeft een ruige uitstraling. Het western red cedar is afgewerkt met een iets transparante blauwgrijze coating. De bergingblokken aan het parkeerterrein hebben een gevel van glasprofielen met translucente isolatie. ’s Avonds zijn ze verlicht en markeren ze de entrees.

De overige galerijen, de uitkragende balkons en de lateien in het metselwerk zijn uitgevoerd in wit prefabbeton. Strekmetaal is ingezet waar meer open hekwerk was gewenst en ook bij de franse balkons. De panelen lopen daar soms door tot het maaiveld en bieden zo houvast aan klimplanten.

De zorgvilla

De ‘zorgvilla’ staat tussen de poten van de zigzag. Doordat de kap van de villa onder een hoek is gelegd en op de begane grond de zichtlijn naar de westelijke entree is vrijgemaakt, is een expressief volume ontstaan.

Maar het voegt zich tevens als een los object in de reeks van vrijstaande woningen aan de Olmenlaan. Het programma bestaat uit dagopvang en de gemeenschappelijke ruimte met grand café op de begane grond. Het café is ook toegankelijk voor de bewoners uit de buurt. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich personeelsvoorzieningen (een kantoor en kleedruimtes) en twee appartementen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Olmenlaan 6
  • Plaats Middelburg
  • Projecttitel Seniorencomplex in Middelburg door Joke Vos
  • Projectarchitect(en) Joke Vos
  • Aannemer Aannemersbedrijf Van der Poel, Terneuzen
  • Bouwmanagement Van der Vorm Engineering Delft, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5905 m2
  • Programma 48 seniorenwoningen ( 3 hoofdtypen) met zorgvoorzieningen
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2004
  • Definitief ontwerp 01-06-2005
  • Aanvang bouw 04-12-2009
  • Oplevering 01-11-2008
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 6,2 miljoen incl btw
  • Opdrachtgever Woongoed Middelburg
Reageer op dit artikel