Project

Schuurwoningen Nederhorst den Berg – Schipperdouwesarchitectuur

Architectuurproducten

Langs de Vecht in het Noord-Hollandse dorp Nederhorst den Berg staan twee nieuwe zwarte schuurwoningen. De bewoners van de schuurwoningen waren geïnspireerd door de schuurwoning die staat in Delden en is ontworpen door Schipperdouwesarchitectuur. Zij kregen dan ook de opdracht om twee nieuwe schuurwoningen te ontwerpen.

Schuurwoningen Nederhorst den Berg – Schipperdouwesarchitectuur

tekst door Foreco

De focus van het architectenbureau is altijd duurzaam bouwen geweest. Daarbij streven ze niet alleen naar woningen die energieneutraal zijn, maar ook een gezond binnenklimaat hebben. Daarin past hout perfect volgens de architect.

Schuurwoningen Nederhorst den Berg, Schipperdouwesarchitectuur_Foreco

Stoere en robuuste uitstraling met WaxedWood

Beide schuurwoningen zijn evenals die van de architecten in Delden bekleed met genagelde verticale delen WaxedWood. Dit is onder vacuüm en druk geïmpregneerd tegen houtaantasting. Tevens wordt in de houtporiën een wasemulsie ingebracht tegen vochtindringing. De werking van het hout blijft zo minimaal, en dit heeft een positief effect op het behoud van de coating.

Beide schuurwoningen lijken als twee druppels water op elkaar maar er zitten duidelijke verschillen in indeling en houtsoort. Bij de ene woning is het fijnbezaagd WaxedWood van PEFC-vuren (18 x 145 mm). De andere woning heeft PEFC-grenen geveldelen (18 x 120 mm). Alle delen zijn afgewerkt met een zwarte Woodstain-coating van Drywood. Van een afstand is het verschil in houtsoort niet goed waar te nemen, maar de kenner zal het verschil kunnen zien in de structuur. Vurenhout is meer robuust doordat er meer noesten in het hout voorkomen. Grenenhout is fijner van structuur en heeft minder noesten.

Hout zorgt voor gezond binnenklimaat

Ook de binnenzijde van iedere woning is geheel van hout. De casco’s, aan de buitenkant bekleed met isolatiemateriaal en WaxedWood, bestaan uit met elkaar verbonden panelen kruislaaghout. Deze zijn gemaakt door Derix Gelijmde Houtconstructies. Ook hier hebben de bewoners een keuze gemaakt in andere houttypen, waardoor de uitstraling van het interieur totaal anders is.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Nederhorst den Berg
  • Toeleveranciers Waxed Wood: Foreco, Dalfsen
  • Oplevering 2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Schipperdouwesarchitectuur
Reageer op dit artikel