Project

Restauratie Gemeenteflat Maastricht – Humble Martens & Willems Architecten

Architectuur

Humble Martens & Willems Architecten restaureert de Gemeenteflat van stadsarchitect F.C.J. Dingemans in Maastricht. Gedurende de jaren is het initiële concept door de verkeersader van de A2 in de verdrukking gekomen. De ondertunneling van de weg maakt het mogelijk om het ‘Rijksmonument van Jongere Bouwkunst’ in ere willen herstellen.

toelichting Humble Martens & Willems Architecten

De in de jaren vijftig gebouwde flat was de eerste hoogbouwflat van Maastricht. Deze onderscheidt zich van de overbekende galerijflat doordat continue herhaling van dezelfde plattegrond hier nog niet aan de orde is. Het woongebouw is een totaalcompositie met een klassiek begin-, midden- en eindstuk. De verschillende bouwhoogten, nuanceringen in de plint en de bekroning maken het geheel af.

De kop en de ‘gewrichten’ van het gebouw kenden een bakstenen materialisering. De tussenliggende ‘rompen’ zijn ingevuld met betonelementen. De originele structuur en indeling van de woningen is behouden inclusief de authentieke elementen als schoorsteenmantels, paneeldeuren en aftimmeringen.

Verfijnde raamindeling

Begin jaren tachtig zijn de originele houten kozijnen met verfijnde roeden-indeling bij een renovatie vervangen door grove kunststof kozijnen. De metselwerk volumes zijn destijds in een sobere bruine kleur, refererend aan de steenkleur, gestukadoord.

Humble Martens & Willems Architecten wil de flat weer zijn originele aanzien teruggeven. Daarom is de oorspronkelijke grafiek van de raamindelingen gebruikt voor de nieuwe restauratie. Het gebruik van het oorspronkelijke materiaal hout, in combinatie met de dubbele beglazing, leidde echter tot een grotere dimensionering. Daarom is gekozen voor het handhaven van de oorspronkelijke dimensies, maar dan uitgevoerd in aluminium.

Ton sur ton

Voor het schilderwerk is samen met Sikkens gezocht naar de oorspronkelijke kleur. Het schilderwerk van de stucwerkvlakken sluit ton sur ton aan op de oorspronkelijke betonkleur. De gemeenteflat krijgt hierdoor een monochroom aanzien. De licht- en schaduwwerking gedurende de dag brengt de bijzondere plasticiteit bijna zestig jaar later opnieuw naar voren.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Koningsplein 6224 EH
  • Plaats Maastricht
  • Projecttitel Restauratie Gemeenteflat Maastricht, als onderdeel van 'De groene loper'
  • Projectarchitect(en) Maikel Willems, Fred Humble
  • Aannemer Laudy Bouw, Sittard
  • Stedebouwkundige West-8, Rotterdam i.s.m. Humble Martens, Maastricht
  • Programma 88 huurappartementen, 1 horecagelegenheid
  • Oplevering 12-2017
  • Opdrachtgever Avenue 2 / Ballast Nedam, Mulleners Vastgoed
  • Ontwerpbureau Humble Martens & Willems Architecten, Maastricht

Locatie

Reageer op dit artikel