Project

Parkeergebouw AZ Sint- Lucas & Volkskliniek – Abscis Architecten

Architectuur

Het parkeergebouw is voor automobilisten en vele bezoekers vanaf de Ring rond Gent het eerste beeld dat van AZ Sint Lucas wordt opgevangen. Om die reden wordt in het ontwerp veel aandacht geschonken aan sfeer en uitstraling.

Parkeergebouw AZ Sint- Lucas & Volkskliniek – Abscis Architecten
foto: Dennis De Smet

toelichting door Abscis Architecten

Het gebouw is in twee delen verdeeld, zo wordt een as gecreëerd die naar het ziekenhuis leidt en waarop het parkeergebouw wordt geënt. De projectzone wordt hierdoor opgesplitst, waardoor de hoge capaciteit aan parkeerplaatsen wordt verdeeld over de twee deelgebouwen. Er worden twee kleinschaliger gebouwen gecreëerd, wat binnen de ruimtelijke context en de korrelgrootte van de ziekenhuiscampus wenselijk is.

De nieuwe verbindingsas tussen de twee deelgebouwen wordt doorgetrokken tot aan de rand van de site en als laan ontworpen. Bij het aankomen op de site opent het gebouw zich naar de bezoekers, die via een eenduidige in- en uitritsituatie de parking binnenrijden. Patiënten kunnen met de wagen rond de parking en afgezet worden aan de inkom van het ziekenhuis. Automobilisten kunnen via een verkeerslus terug naar de Ring of alsnog hun wagen stationeren in het parkeergebouw.

Het doorgaand verkeer wordt beperkt tot urgentiediensten en een kiss en ride zone onder gebouw Oost. Zo ontstaat een verkeersarm plein waarop de bezoeker, patiënt en/of medewerker terechtkomt na het parkeren. Waar de verkeerslus onder gebouw Oost doorloopt, komen de voetgangers van de verschillende parkeerniveaus naar beneden met trap en liften, en ontstaat er een overdekte hotspot.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Groenebriel 1
  • Plaats Gent
  • Projecttitel Parkeergebouw AZ Sint- Lucas & Volkskliniek
  • Opdrachtgever Vzw AZ Sint-Lucas & Volkskliniek
  • Ontwerpbureau Abscis Architecten
Reageer op dit artikel