Project

Ontmoetingsruimtes in Leidsche Rijn Utrecht – Overtreders W

Interieur

Ontmoetingsruimtes in Leidsche Rijn Utrecht – Overtreders W

In opdracht van Cultureel stadslab RAUM ontwierp Overtreders W twee nieuwe hotspots voor Leidsche Rijn Utrecht, het buitenbadhuis Thermae en het horecapaviljoen Venster.

Toelichting RAUM/Overtreders W – Overtreders W ontwierp het horecapaviljoen Venster. Het paviljoen is zo gemaakt dat het na minimaal drie jaar gedemonteerd en elders weer opgebouwd kan worden. Alle materialen zijn van elkaar te scheiden, er worden geen onomkeerbare verbindingen gemaakt. Alle gebruikte materialen kunnen hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd worden.

Paviljoen Venster door Overtreders W

Paviljoen Venster door Overtreders W

Het paviljoen bestaat uit 3 houten containers, waarin alle functies (opslag, toiletten, keuken) ondergebracht zijn. De containers en de geïsoleerde houten vloerpanelen staan op houten poten op een ondergrond van stelconplaten. Op de vloerelementen zijn houten spanten geplaatst, gestabiliseerd door middel van beeldbepalende houten diagonalen. Tegen deze houten constructie zijn de gevel en het dak van polycarbonaat platen aangebracht. Reststukken plexiglas in de kanaalplaten geven de gevel kleur.

RAUM_Overtreders W Paviljoen Venster Leidsche Rijn

Paviljoen Venster door Overtreders W

Het gebouw lijkt op te gaan in de wijk en houdt het zicht tussen stad en wijk letterlijk open door gebruik van grote ramen. Het paviljoen biedt ook ruimte voor programmering, presentaties en workshops georganiseerd door RAUM.

Thermae

De ontwerpers van Overtreders W ontdekten dat Leidsche Rijn een Romeinse historie kent, onder andere door de archeologische vondst van restanten van een oud badhuis met elementen die vrijwel in elke badcultuur terugkomen, zoals de sauna, het stoombad, het gebruik van kruiden en het voetenbad. Een studie naar de badcultuur wereldwijd leverden een ontwerp op voor een buitenbadhuis op waarin de Japanse cultuur van sociaal samenkomen terugkomt.

Thermae Leidsche Rijn Utrecht door Overtreders W

Thermae Leidsche Rijn Utrecht door Overtreders W

– Het buitenbadhuis bestaat uit een botanische plantensauna, een eivormig object met een relaxed matras waarop je kunt liggen
– Een voetenbad dat door de spiegelende binnenkant het water opwarmt. Je kunt met vier personen relaxed pootjebaden.
– Een hoofdsauna: een diamantvormig object met een stoomfunctie. Druk op de knop en het object vult zich met geurende stoom.
– Een droge sauna: tussen de glazen wand en het horecapaviljoen Venster is een trombéwand gemaakt. Door deze speciale luchttoevoer wordt de ruimte tussen glas en hout verwarmd en krijg je een droge sauna, waarmee ook het horecapaviljoen wordt verwarmd.

Thermae Leidsche Rijn Utrecht door Overtreders W

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Sauna en Horecapaviljoen door Overtreders W
  • Programma horeacapaviljoen en sauna
  • Oplevering september 2018
  • Opdrachtgever Stadslab RAUM
  • Ontwerpbureau Overtreders W

Locatie

Reageer op dit artikel