Project

Nelissen Steenfabriek Kesselt, Lanaken (B) – UAU collectiv en Architectengroep PSK

Architectuur

Nelissen Steenfabriek Kesselt, Lanaken (B) – UAU collectiv en Architectengroep PSK
Beeld: Philippe van Gelooven

Nelissen Steenfabriek in Kesselt Lanaken (B) heeft een nieuw hoofdkantoor met showroom. Het gebouw, naar een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv, is opgetrokken met het door het bedrijf geleverde bakstenen.

Toelichting: UAU collectiv en Architectengroep PSK – Het volume is opgebouwd uit drie bouwlagen die geschrankt boven elkaar zijn geplaatst. De onderste bouwlaag is een U-vormige schrijf die zich met de open zijde orienteert naar de voorliggende Kiezelweg, met een uitnodigend karakter naar de bezoekers, en waarbij de buitenruimte en de binnenruimte als het ware in elkaar opgaan en opgenomen worden in het gebouw. De onderste bouwlaag kent een dubbel gebruik, zij wordt deels als kantoorruimte (ontvangst – verkoop – administratie) en deels als showroom ingericht.

De middelste bouwlaag is in het ontwerp omgevormd tot een gesloten schijf met een centrale perforatie.  Deze bouwlaag fungeert in hoofdzaak als showroom en is polyvalent ingericht met open en gesloten delen rekening houdend met de functionaliteiten die er voorzien zijn.

Steenfabrieken-Nelissen-door-UAU-en-PSK.-Beeld-Philippe-van-Gelooven1-2

Beeld: Philippe van Gelooven

De bovenste bouwlaag is opnieuw een U-vormige schijf die ten opzichte van de onderste bouwlaag 180° is gedraaid en zich met zijn open zijde oriënteert naar achter. Deze bouwlaag wordt ingericht als kantoorruimte (boekhouding- administratie – directie – vergaderinfrastructuur) en is in hoofdzaak alleen toegankelijk voor personeel.

De drie bouwlagen worden intern met elkaar gelinkt door middel van vides en een glazen overkapping boven het atrium. Dit zorgt voor de nodige ruimtelijkheid binnen het gebouw. Er worden bijkomende parkeermogelijkheden gecreëerd, voor klanten en personeel, alsook voor het vrachtvervoer.

Steenfabrieken Nelissen door UAU en PSK. Beeld Philippe van Gelooven

Beeld: Philippe van Gelooven

Baksteenarchitectuur

De eigenheid van het gebouw vertaalt zich in de innovatieve baksteenarchitectuur. Elementen zoals transparantie of vernieuwing manifesteren zich in het vormelijke verhaal en de functionaliteit van het gebouw. Ze versterken elkaar zelfs. Een mooi voorbeeld daarvan is de implementatie van het Iso-façadesysteem in de gebouwschil. Op deze manier worden de onderkant van de overkragingen afgewerkt in baksteen én wordt er aangetoond dat iso-façade zich ook leent tot nieuwbouw, en niet enkel tot renovatie. Daarnaast wordt ook de ecologische N70-baksteen toegepast in de gebouwschil.De geïmplementeerde technieken dragen bij tot het vooruitstrevende karakter van het gebouw. Er wordt sterk ingezet op het BEN-verhaal en zo zal er bijvoorbeeld beter gescoord worden dan de huidige vooropgestelde eisen inzake K-en E-peil voor een kantoorgebouw.

Warmtepompen gekoppeld aan fotovoltaïsche panelen staan in voor de verwarming en warmwaterproductie. Verwarming en koeling worden gecombineerd en vinden plaats op lage temperatuur, in de vorm van vloerverwarming en klimaatplafonds. Het ontwerp rekent eerst op natuurlijke ventilatie via het atrium doorheen de drie bouwlagen. Het ventilatiesysteem D met warmt erecuperatie biedt bijstand indien nodig. Het ontwerpteam implementeerde ook gestandaardiseerde principes zoals regenwaterrecuperatie. De symbiose van verschillende technieken moet het vermogen en verbruik zo drastisch mogelijk verlagen.

Steenfabrieken-Nelissen-door-UAU-en-PSK.-Beeld-Philippe-van-Gelooven1-2

Beeld: Philippe van Gelooven

Experimenten

Het nieuwe gebouw huisvest digitale experimenteerruimtes voor ontwerpers, een ‘experience room’ met een groot gebogen 180°-scherm en vergaderzalen die gereserveerd kunnen worden voor project- of andere besprekingen.  De showroom bevat een museale route waarbij de bezoeker kennis kan maken met de bakstenen, zowel in de echte als in de virtuele realiteit. Aan de hand van een app doorlopen ze de showroom en kunnen ze hun favoriete stenen aanduiden, zowel in de app als op touchscreens. Die favorieten worden aan het eind van een bezoek wordt op een 180°-scherm wordt de steenselectie van de bezoeker getoond en toegepast op een typewoning naar keuze.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kiezelweg 460
  • Plaats Lanaken, Belgie
  • Projecttitel Steenfabriek Nelissen
  • Projectarchitect(en) UAU Collectiv: Massimo Pignanelli, Tom Latet & Anne Geerits // Architectengroep PSK: Gido Leven, Ward Crabbé & Marc Verheylewegen
  • Aannemer Ruwbouwaannemer: Gebroeders Caelen
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1949 m2
  • Programma Kantoor en showroom
  • Opdrachtgever Steenfabriek Nelissen
  • Ontwerpbureau UAU collectiv en architectengroep PSK
  • Aannemer Infra Herwey
  • Aannemer Kalwall Hermans
  • Aannemer buitenschrijnwerk Hegge
  • Aannemer HVAC sanitair Imtech Belgium
  • Aannemer elektriciteit Maintain Elektro
  • Aannemer afwerking E. Baillien
  • Aannemer vast meubilair RWK interieur
  • Aannemer lift Schindler
  • Aannemer Digital Signage First Impression
  • Stabiliteitsingenieur V2S
  • Ingenieur technieken HVAC - IKP Engineering
  • Landmeter Patrick Janssen
  • Raamdecoratie Mooi Wonen & Merode Interieur
  • Los meubilair C&P Furniture // Pami // Puur Office // Marres Interieur

Locatie

Reageer op dit artikel