Project

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden – i29 interior architects

Interieur

In de monumentale panden van het Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof realiseerde i29 interior architects een aantrekkelijk en verrassend interieur. Het ontwerp omvat de entreezone met museumwinkel en theesalon, museumplein en tentoonstellingsruimtes voor de vaste collecties. Met de ingrijpende renovatie viert het museum haar honderdjarig bestaan en Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa.

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden – i29 interior architects
Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden door i29 interior architects, beeld Ewout Huibers

Toelichting: i29 interior architects

De ambitie van Het Princessehof was om in de gesloten monumentale panden een gastvrij en hedendaags entreegebied te realiseren waar bezoekers graag verblijven. Een tijdloos interieur dat recht doet aan het museum als plek voor inspiratie en verwondering. Daarnaast is ook de omvangrijke collectie opnieuw georganiseerd met het doel om een heldere en verrassende ervaring te genereren.

De financiële middelen om deze hoge ambities te realiseren waren beperkt. Samen met communicatie bureau The Ambassadors of Aesthetics werd i29 interior architects ingeschakeld om hieraan visie en vorm te geven.

Flexibiliteit en openheid

Om meer bezoekers te trekken en daarnaast de mogelijkheid te bieden alleen de theesalon en museumwinkel te bezoeken is de entreezone volledig doorgebroken. Bezoekers kunnen nu zowel vanuit de voorzijde als de achterzijde het museum binnen. Het nieuwe entreegebied verwelkomt bezoekers in een ruimtelijke entree met veel daglicht.

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden door i29 interior architects, beeld Ewout Huibers

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden door i29 interior architects, beeld Ewout Huibers

De ruimte verbindt de museumwinkel, kassagebied en theesalon. De horizontale belijning over drie grote balie-elementen is een subtiele verwijzing naar aardlagen, de grondstof voor keramiek. Achter de vrij geplaatste meubels zijn hellingbanen opgenomen om de toegankelijkheid voor minder validen tot het museum mogelijk te maken. Daarnaast is de tuin die grenst aan de theesalon voor publiek openbaar gemaakt.

Impact door contrast

Om de beleving van de verschillende ruimtes te intensiveren heeft i29 interior architects duidelijke contrasten aangebracht tussen de ruimtes onderling, op de overgangen is dit goed te ervaren. Zo is de theesalon voorzien van uitgesproken frisse kleuren en is de museumwinkel juist in rustige grijstonen uitgevoerd zodat alle aandacht naar de producten gaat.

Ook de transitie van het hedendaagse entreegebied naar het monumentale museumplein is een verassende overgang. De wanden van het museumplein zijn voorzien van handgeschilderd behang. Hierin is een strakke grafische installatie geplaatst met zitelementen en informatie voorziening.

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden door i29 interior architects, beeld Ewout Huibers

Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof Leeuwarden door i29 interior architects, beeld Ewout Huibers

De overige zalen zijn na onderzoek van The Ambassadors of Aesthetics gerestaureerd in historische kleuren. Voor de zaal ‘massa productie’ is een installatie van ogenschijnlijk gestapelde, fel verlichtte witte dozen gemaakt waarin bezoekers volledig worden omringd door keramiek. Om vervolgens in de Zaal ‘Art Nouveau’ te belanden, waar de ervaring juist tegenovergesteld is. Deze ruimte is volledig verduisterd waardoor de tentoongestelde objecten geïsoleerd zijn en lijken te ‘zweven in de ruimte’.

De uitgesproken eenvoud van de ingrepen contrasteert met de monumentale schil. De tegenstelling tussen oud en nieuw en tussen monumentaal en eigentijds vullen elkaar aan tot een krachtig en verrassend geheel. Het plaatst dit monument weer helemaal in het nu, niet alleen in functionele zin. In lijn met de filosofie van i29 interior architects dat een inspirerende omgeving onafhankelijk is van dure materialen en technische hoogstandjes is dit project gerealiseerd met een zeer scherp budget.


Meer resultaten voor ‘i29’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Leeuwarden
  • Projectarchitect(en) Jaspar Jansen, Jeroen Dellensen, Begona Masia, Shyla Rietveld, Egle Jacinaviciute
  • Aannemer Bouwbedrijf Van Marrum bv
  • Interieurarchitect i29 interior architects, Duivendrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1200 vierkante meter
  • Opdrachtgever Het Princessehof, Leeuwarden
  • Concept/communicatie The Ambassadors of Aesthetics, Menno Landstra
  • Projectmanagement FMXXL
  • Interieurbouw Zwartwoud bv

Locatie

Reageer op dit artikel