Project

Mount Herzl Memorial Jeruzalem – Kimmel Eshkolot Architects

Architectuur

De Mount Herzl Memorial Hall, ‘de Herdenkingshal van de Gevallenen van Israel’, is ten dele ingegraven in Mount Herzl, de nationale begraafplaats van Israël en de rustplaats van Theordor Herzl, de grondlegger van het hedendaagse zionisme. Hiermee wilde Kimmel Eshkolot Architects een intieme ruimte vormen voor een persoonlijke of collectieve herdenking. Een trechtervormige bakstenen constructie opent de hal naar de lucht en zorgt voor de toevoer van natuurlijk licht.

Mount Herzl Memorial Jeruzalem – Kimmel Eshkolot Architects

In het ontwerp van Kimmel Eshkolot Architects is deze spiraal gemaakt als een sculpturale bakstenen structuur die langs een 250 meter lange doorlopende ‘Wall of Names, draait. Deze  muur is opgebouwd uit meer dan 23.000 betonnen stenen, elk afzonderlijk gegraveerd met de naam van een gevallen soldaat en hun overlijdensdatum. De steen licht op bij de geboortedag van de overledene.

Mount Herzl Mermorial Jeruzalem

In samenwerking met ETH Zurich zijn diverse constructies van de trechter getest. Aanvankelijk was het de bedoeling de stenen aan elkaar te lijmen, met het oog op een minimale overlap tussen de elementen. Het idee bleek structureel levensvatbaar maar kon niet aan de lokale bouwschriften voldoen. Door deze testen ontwikkelde Kimmel Eshkolot samen met Ackerstein Industries en Merkava unieke betonnen stenen met stalen kernen die aan voorgesneden verbindingen zijn geschroefd. Verdere berekeningen van de belasting leidden tot het maken van aluminium stenen waarmee het gewicht werd verminderd.

Mount Herzl Memorial Jeruzalem

Interieurproject

Oorspronkelijk was het ontwerp opgezet als interieurproject. Gaandeweg, met het uithakken van de berg voor de daglichttoevoer, ontstond het idee deze verbinding verder architectonisch vorm te geven. De gekozen bekleding met bakstenen verwijst naar de bakstenen namenmuur. In het interieur wordt het licht dat door de oculus binnenkomt subtiel gefilterd door de trechter.

Mount Herzl Memorial Jeruzalem Foto Amit Geron

De nieuwe gedenkplaats ligt op de Herzlberg, de nationale begraafplaats van Israel aan de westkant van Jeruzalem. De berg, vernoemd naar Theodor Herzl, de grondlegger van het moderne zionisme. Herzl’s graf, op de top van de historische Herzlberg, respecteert de rustplaats van de gelijknamige grondlegger van het zionisme en Israel’s nationale kerkhof. Het exterieur volgt de structuur, en de topografie van de berg met de uniforme Jeruzalem stenen.

Bezoekers kunnen direct via de memorial doorlopen naar de begraafplaats of naar beneden met een trap naar de entree van de hal, langs de muur met namen.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Projecttitel Mount Herzl Memorial
 • Projectarchitect(en) Etan Kimmel, Limor Amrani
 • Adviseur constructie E.D. Rahat Engineering Coordination and Management Ltd. Eliezer Rahat, Daniel Rahat
 • Aannemer Green Construction Ltd. / Projectmanager: Nadav Rubin / Ingenieur: Eran Rosenberg
 • Bouwmanagement Haim & Yehiel Steinberg Structural Engineering
 • Samenwerkende architect Kalush Chechick Architects
 • Definitief ontwerp 2006
 • Oplevering september 2017
 • Opdrachtgever Ministry of Defense – Families and Commemoration Department, Israël
 • Ontwerpbureau Kimmel Eshkolot Architects
 • Design Phase manager/coördinator Eran Garber E.S.L Engineers
 • Verlichting Spiraal R/O/B Technologies - ETH Zurich en IDF Merkava en Armored Vehicles Directorate
 • Verlichtingsontwerp Amir Brenner Lighting Design
 • 3D ontwerper XENOM

Locatie

Reageer op dit artikel