Project

MFA “De Kreek” Hoorn

Geen categorie

Het ontwerp van deze multifunctionele accommodatie onderscheidt zich door een opvallende speelsheid, maar ook door slimme duurzame oplossingen, zoals o.a. het innovatieve Aluminium + Hout gevelelement.

MFA “De Kreek” Hoorn

Variatie en dynamiek kunnen de multifunctionele accommodatie De Kreek in Hoorn zeker niet ontzegd worden. Het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak onderscheidt zich door een opvallende speelsheid, maar ook door slimme duurzame oplossingen. De Kreek biedt onderdak aan onder meer een basisschool, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang, een sporthal, een buurthuis en een bredeschoolbibliotheek.

Inmiddels is de eerste fase gerealiseerd; de tweede fase bestaat uit de toevoeging van een tweede school met peuterspeelzaal.

Grote uitdaging

“De moeilijkheid bij het ontwerp was dat de gehele footprint al vast lag in het stedenbouwkundig plan”, zegt projectarchitect Michaela Brethauer. “Dat beperkt je weliswaar in de keuzes die je moet maken, maar het vormt tevens een grote uitdaging. Eén van de voorwaarden uit het stedenbouwkundig plan was dat de oorspronkelijke publieke doorgang op het terrein behouden moest blijven. Dat hebben we in het ontwerp opgelost door beide vleugels met elkaar te verbinden door middel van een glazen loopbrug. Een praktische oplossing bovendien, omdat de meeste voorzieningen op de verdieping zijn gesitueerd.”

Duurzaam

De Kreek is in meerdere opzichten een duurzaam gebouw. Dat komt onder meer tot uiting in de materiaalkeuze, zoals aluminium en FSC hout, dat veelvuldig binnen en buiten is toegepast. Voor het ontwerp is maar liefst 11 kilometer gerecycled hout gebruikt, dat afkomstig is van meerpalen. Ook de toepassing van aluminium past in het duurzaamheidsplaatje. Aan de voorzijde is een soort erker aangebouwd met bijzondere schuingekante ramen, voorzien van gekleurd aluminium zetwerk, dat een vrolijk aanzicht biedt. De kleuren zijn op een subtiele wijze recht naar binnen getrokken, zodat kinderen zich makkelijk kunnen oriënteren. De stand van deze ramen is zodanig gekozen dat er zo min mogelijk opwarming door zonlicht ontstaat.

Aluminium + Hout

Aan de andere zijde van het gebouw is het Aluminium + Hout gevelelement toegepast, dat aan de binnenzijde de warme uitstraling heetft van hout en aan de buitenzijde de duurzame kwaliteiten van aluminium. “Dit past uitstekend bij het karakter van het ontwerp”, zegt Michaela Brethauer. “Bovendien draaien de ramen naar binnen toe open. Dat heeft voordelen met reiniging en op de begane grond geven de openstaande ramen geen conflict met spelende kinderen. Ook voor de waterslagen en dakrandafwerking is bewust gekozen voor aluminium. Het is een mooi, esthetisch materiaal, waar je rank mee kunt profileren.”

Dezelfde materialen, verschillende toepassingen

Overal in het complex zijn dezelfde materialen gebruikt, echter zonder dat de toeschouwer saaiheid ervaart, integendeel. De architect heeft de materialen telkens op een andere wijze toegepast, zodat er dynamiek en afwisseling ontstaan. Behalve in het materiaalgebruik heeft de architect ook in het ontwerp zelf gekozen voor duurzame oplossingen. Zo bestaan beide vleugels deels uit zogenaamde sheddaken (zaagtanddaken), waardoor  daglicht diep in het gebouw kan binnendringen. De schuine kanten van deze sheddaken liggen op het zuiden en zijn voorzien van zonnecollectoren; het glas is gericht op het noorden. Met recht en reden is de multifunctionele accommodatie De Kreek een ‘slim’ gebouw met bijzondere energetische oplossingen. Met de materiaalkeuze heeft Michaela Brethauer bovendien een voorschot op de toekomst genomen: “Het hout aan de buiten-zijde wordt namelijk na verloop van tijd grijs, waardoor de kleur-accenten steeds meer tot hun recht komen. Er zit leven in De Kreek.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Meetketting 1 - 3
  • Plaats Hoorn
  • Projecttitel MFA "De Kreek" Hoorn
  • Projectarchitect(en) Michaela Brethauer
  • Toeleveranciers true
  • Definitief ontwerp 01-06-2012
  • Aanvang bouw 26-07-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Rudy Uytenhaak
Reageer op dit artikel