Project

Leiden University College The Hague

Geen categorie

Wit vormt de basis voor het interieur van de nieuwe campus van de LUC in Den Haag. Door op verschillende plekken subtiel met materiaal en kleur om te gaan heeft Studio RTM verschillende ruimtes gedefinieerd. Binnen het witte casco naar ontwerp van Wiel Arets Architects ontstaat zo een prettig studieklimaat.

Leiden University College The Hague

 

Naast de bekende universiteiten is in Nederland de afgelopen jaren een aantal university colleges verschenen. Deze scholen zijn vaak gericht op een aantal specifieke thema’s en bieden onderwijs volgens een concept dat in Amerika al langer bekend is. Dit betekent een internationale omgeving, wonen op de campus en les in kleine groepen in. Pal naast Den Haag centraal staat het nieuwe gebouw van de Leiden University College The Hague (LUC). Het programma van ca. 4.850m2 omvat onderwijs- en kantoorruimten met bespreek- en vergaderfaciliteiten, individuele en collectieve studieplekken, een auditorium, horecavoorzieningen en ruimten voor ontmoeting en ontspanning.

 Groene wand in de entree. Fotograaf Dirk Vroemen

Studio RTM kreeg de opdracht voor het interieur en het losse meubilair. Het concept vindt zijn oorsprong in de drie pijlers van het onderwijsprogramma: vrede, internationaal recht en duurzaamheid. De laatste pijler komt terug in het zichtbare gebruik van duurzame materialen, en is tevens vrij letterlijk vertaald in een groene wand in de entreezone die de luchtvochtigheid en akoestiek optimaliseert. De verschillende soorten planten zijn in onnatuurlijk strakke verticale banen aangebracht die de wand een sterke identiteit geven.

Doordat de meeste ruimtes overwegend wit zijn, valt het kleur- materiaalgebruik extra op. Met name hout wordt sterk afwisselend gebruikt. Sommige ruimtes hebben een houten vloer, plafond of wanden, terwijl in andere ruimtes het meubilair van hout is. In de collegezaal is dit juist omgedraaid en steken de witte stoelen af tegen de volledig met hout beklede ruimte.

  Collegezaal. Fotograaf Dirk Vroemen

Kleur wordt bijna alleen gebruikt in het meubilair en de verlichting in het grand café en de studentenlounge. Maar de witte ruimtes zijn niet vlak. Daar waar geen kleur wordt toegepast valt op dat door verschillende grijstinten en de glazen panelen toch een gelaagd beeld met diepte ontstaat. De rustige leeromgeving zal door de aanwezigheid van studenten vanzelf kleur krijgen.

Door middel van portretten van Nobelprijswinnaars komen de onderwijspijlers vrede en recht terug in unieke prints op glas en stof. Ook zijn citaten van historische figuren uitgefreesd uit plafondplaten.

 

Het grand café en het studielandschap zijn ingericht met stoelen van Ineke Hans. Deze ontwerpster staat op de cover van het laatste nummer van de Architect. Bestel hier het nummer met 10 euro korting en lees het interview.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Anna van Buerenplein 301
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Leiden University College The Hague
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4850 m2
  • Aanvang bouw 07-04-2014
  • Oplevering 01-10-2013
  • Opdrachtgever Universiteit Leiden
  • Ontwerpbureau Studio RTM
Reageer op dit artikel