Project

ITC Annex Leiden

Geen categorie

Een grachtenpand in Leiden is omgetoverd tot bijzondere onderwijsruimte. Het ITC ernaast had behoefte aan een nieuwe collegezaal en studentenkamers. Door de wederopstanding van het achterhuis zijn deze en andere wensen vervuld. De ITC Annex wortelt in de monumenten, is energiezuinig, en verbeeldt vooruitgang.

ITC Annex Leiden
uitbreiding faculteit, Leiden

Een uitmuntende collegezaal had prioriteit. 70 zitplaatsen met tafelblad. De zaal blijkt net te passen binnen de beukmaat van nog geen zeven meter. Hiervoor wordt de vloer trapsgewijs naar beneden gebracht. Resultaat: een verrassend korte afstand tussen de spreker en de studenten. De ruimte wordt verdeeld en vergroot door een lichtstraat op de positie waar ooit de binnenplaats daglicht gaf.

De lichtstraat volgt uit het nieuwe achterhuis. Op de positie waar tot een halve eeuw geleden een keukenhuisje stond is een nieuw keukenhuis teruggebouwd. Het is een abstract archetypisch volume met donkergrijs geanodiseerde aluminium beplating, dat zich opent naar het hart van de ITC-tuin. De verbinding tussen voorhuis en nieuw achterhuis is gemaakt met een volledig glazen gang. Zowel dak, wand als vloer zijn van glas. Op de verdiepingen van het voorhuis zijn negen studentenkamers, die de grote keuken delen.

Het monumentale pand is samen met de nieuwbouw zeer energiezuinig geworden. Belangrijk onderdeel is een warmtepomp, die het hele pand van verwarming en koeling voorziet middels vloerverwarming. De warmtepomp is verstopt in het auditorium in de tuin, waarvandaan zes pijpen bijna honderd meter diep de grond in gaan voor warmte-uitwisseling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rapenburg 65
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel ITC Annex Leiden
  • Projectarchitect(en) Sander Mirck
  • Toeleveranciers false
  • Programma Collegezaal, studentenkamers, gemeenschappelijke keuken, auditorium
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2013
  • Definitief ontwerp 01-09-2013
  • Aanvang bouw 01-09-2013
  • Oplevering 17-10-2012
  • Opdrachtgever ITC Leiden
  • Ontwerpbureau Mirck Architecture
Reageer op dit artikel