Project

Interieur bezoekerscentrum Groot Speijck door Overtreders W

Geen categorie

In de Oisterwijkse bossen ontwikkelde Natuurmonumenten een nieuw typologie bezoekerscentrum ontwikkeld, waarbij integratie met horeca centraal staat. Op de plek van voormalig bosrestaurant bouwde FBW architecten een Brabantse versie van een Palladiaanse villa, Overtreders W ontwierp het interieur, dat werd overladen met Brabantse gezelligheid, zodat bezoekers zich direct thuis voelen.

Interieur bezoekerscentrum Groot Speijck door Overtreders W

Met het nieuwe bezoekerscentrum wil Natuurmonumenten de beleving van de natuur in de Oisterwijkse Bossen en Vennen versterken en een bredere doelgroep aanspreken.Voorheen lag het bezoekerscentrum tegenover het bosrestaurant Groot Speijck. Terwijl het bezoekerscentrum weinig bezoekers trok, zag Natuurmonumenten hoe het restaurant dagelijks vele mensen bediende. Het nieuwe onderkomen moet dit in de toekomst ondervangen.

Overtreders W maakte voor het interieur een eigentijdse vertaling van het begrip ‘brabantse gezelligheid’. Ze richtten het gebouw in met oud en nieuw, door ons ontworpen, meubilair: De stoelen uit het oude bosrestaurant Groot Speijck zijn opgeknapt en hergebruikt, de bar is gemaakt van de oude lambrisering uit het pand, voor de tuinkamer kochten ze tweedehands spijlenstoelen zoals die al te zien zijn op foto’s van het terras van Groot Speijck uit de jaren ’30. De winkelkasten bestaan uit antieke vitrinekasten op een nieuw voetstuk.

Een uitdaging vormde de hoge ruimte van het restaurant, die de dakvorm volgt. De ontwerpers kozen ervoor deze ruimte te benadrukken. Het lampenlandschap is bedacht om zo transparant mogelijk te zijn, maar is tegelijk de eye-catcher van de ruimte. De 130 glazen lampen hebben de vorm van een paar duizend keer uitvergrote diatomeeën, eencellige algen die in de vennen voorkomen.

Op de tafels zijn 20 anekdotes over het gebied verzameld en verbeeld. De tegels op de houtkachel en de knuffelmuur vormen samen een boslabyrint waar eekhoorns, vogels en spinnen tussen de takken dwalen.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Van Tienhovenlaan 4
  • Plaats Oisterwijk
  • Projecttitel Interieur bezoekerscentrum Groot Speijck door Overtreders W
  • Interieurarchitect Overtreders W
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 30-07-2015
  • Oplevering 01-05-2015
  • Opdrachtgever Natuurmonumenten
  • Ontwerpbureau FBW architecten
Reageer op dit artikel