Project

Huize Looveld in Duiven door Studio Puisto en Bas van Bolderen

Geen categorie

De bouw van deze woning startte na een verwoestende brand van de oorspronkelijke woning in april 2013. De opdrachtgevers zagen hierin, ook al was het verloren gaan van hun huis niet wat zij voor ogen hadden, als een kans om de woning van hun dromen te laten bouwen. Studio Puisto Architects, Bas van Bolderen Architectuur en Heleen van Bolderen stonden voor deze opgave.

Huize Looveld in Duiven door  Studio Puisto en Bas van Bolderen

 

In plaats van een kopie van hun oude huis te laten bouwen kozen de bewoners voor een eigentijds huis met drie vleugels waarin alle functies langs een lineaire reeks zijn georganiseerd. De vleugels komen bij elkaar in het hart van het huis, de eetkamer met een dubbele hoogte. De vleugels bieden privacy en afzondering.

Huizze Looveld


Vanuit de open leefruimte geven vier grote ramen interactie met het landschap. In het noorden is een hoog raam aangebracht voor zicht op het noordelijke licht. In het oosten omarmt een gebogen raam de omheinde tuin. Naar het zuiden zijn buisvormige kozijnen aangebracht voor het uitzicht. In het westen geeft een groot raam een panorama van de velden en de avondzon.

Huize Looveld in Duiven

Volgens lokale bouwvoorschriften moet het huis passen bij de historisch wit gepleisterde architectuur van de naburige huizen. Studio Puisto Architects en Bas van Bolderen Architectuur kozen een andere oplossing en lieten de woning corresponderen met zijn natuurlijke omgeving. Donker, gekleurde verticale planken van larikshout zorgen dat het gebouw opgaat in de achtergrond van bomen waarmee het een interactie maakt met zijn omgeving. 

De nieuwe woning van de opdrachtgevers moest zo snel mogelijk worden opgeleverd. Om de bouw te versnellen zijn in samenspraak met de aannemer de houten wanden geprefabriceerd in Duitsland waarna ze naar Duiven zijn getransporteerd en binnen een week waren opgezet. In totaal heeft de bouw acht maanden geduurd. 

Hij huis is ontworpen om zoveel mogelijk energie te besparen en is hiervoor goed geisoleerd en heeft een warmte terugwin systeem. Thermische zonnecollectoren en een warmte- accumulerende houtkachel dienen als aanvullende energiebronnen. Alleen tijdens de koudste winterdagen zal het huis een externe warmtebron nodig hebben.   

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Duiven
  • Projecttitel Huize Looveld in Duiven door Studio Puisto en Bas van Bolderen
  • Projectarchitect(en) Willem van Bolderen (Studio Puisto Architects) + Bas van Bolderen (Bas van Bolderen Architectuur)
  • Aannemer ConStabiel b.v.
  • Interieurarchitect Studio Puisto Architects, Bas van Bolderen Architectuur, Heleen van Bolderen
  • Bouwmanagement Villa Nova Bouw b.v.
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 210 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2013
  • Definitief ontwerp 01-04-2014
  • Aanvang bouw 19-05-2015
  • Oplevering 01-11-2014
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Studio Puisto Architects, Bas van Bolderen Architectuur, Heleen van Bolderen
Reageer op dit artikel