Project

Huis als een merel door Onix

Geen categorie

In het Brabantse dorp Vortum-Mullem staat een pikzwart gebouw. Het zet de voorbijganger op verschillende manieren op het verkeerde been. Het volume doet denken aan een schuur, maar de vele raamopeningen wijzen op een woonbestemming. Het zwarte hout doet denken aan het rabat dat je vaak aantreft op schuren, maar in dit geval is het hout verticaal geleed. Daarnaast is het niet gebeitst maar, zo blijkt bij nadere beschouwing, oppervlakkig verbrand. Wat is hier aan de hand?

Huis als een merel door Onix

Het spelen met hout en archetypische verschijningsvormen is een kenmerk van het werk van de verantwoordelijke architect, het Groningse Onix. Het architectenbureau kreeg in 2013 de vraag van een gezin met drie zoons voor een eigenzinnig onderkomen met woning, vergaderlocatie en bed & breakfast.

Contrast

Het resultaat is een volume als een traditionele langsgevelboerderij, met een scherp contrast tussen het intense zwart en het gelakte hout op de plekken waar het volume wordt onderbroken door raam- en deuropeningen. Ook het interieur drijft op een dergelijk contrast, met onbehandeld hout dat zich afzet tegen de interieurdelen die zijn geverfd in traditioneel Brabants geel.

Verstopplek

De oplossing voor de kinderkamers is aangedragen door de zoons zelf, die liever één grote ruimte hadden met drie bedstedes dan drie afzonderlijke slaapkamers. In het centrum staat een ‘avontureneiland’, met drie bureaus en bovenop een geheime verstopplek.

Ode aan het huis

Als ode aan het huis schreef architect Haiko Meijer een prozaïsche tekst die de essentie van de architectuur verwoordt.

 

“Als een merel die in de zon zijn vleugels spreid om te drogen zo is het zwarte huis geland in deze landelijke omgeving. De open kant van het huis onder de vleugels richt zich op het uitzicht, de gesloten kant richt zich op het noorden en begeleid de entree. In de zwarte beplanking van de noordgevel wordt een kunstwerk uit het hout gefreesd. Onder de vleugels schuilt het interieur. De natuurlijke tinten van het interieur steken schril af tegen het houten interieur, zoals de oranje snavel dat bij de merel ook doet.”

“De warme natuurlijke tinten worden gekoesterd onder de vleugels. De zwarte buitenkant moet weer en wind trotseren. Het woonhuis heeft een schuurachtige uitstraling welke aansluit bij de landelijke architectuur. Het huis met een groot zadeldak biedt ruimte aan een werkruimte, bedbreakfast en woonkeuken op de begane grond. Op de verdieping ligt de woonkamer en de slaapkamers.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Vortum-Mullem
  • Projecttitel Huis als een merel door Onix
  • Projectarchitect(en) Haiko Meijer
  • Adviseur installaties WNP raadgevend ingenieurs
  • Aannemer G-E Bouw, Venray
  • Bouwmanagement Karel Horst
  • Toeleveranciers false
  • Programma Woning, B&B en vergaderruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2013
  • Aanvang bouw 17-06-2015
  • Oplevering 01-01-2015
  • Ontwerpbureau Onix
Reageer op dit artikel