Project

Houtwachters Haarlem – Dam & Partners Architecten

Architectuur

Op het terrein van het voormalige Houthof in Haarlem is woongebouw de Houtwachters gerealiseerd. Het is prachtig gelegen aan de zuidkant van de Haarlemmerhout, het oudste stadsbos van Nederland. De Houtwachters is ontworpen om de overgang van natuur en steen, van groen en rood op een grootste wijze te vieren.

Toelichting Dam & Partners Architecten – Het gebouw is ontworpen in drie aardetinten die het hele complex in samenhang met het omliggende groen een warme uitstraling geven. De plint met commerciële ruimtes heeft hoge glazen puien in een lichtgrijze gevel, uitgevoerd in natuursteen. De elegante entrees naar de appartementen hebben een houten afwerking.

Het gebouw is in de onderste verdieping aaneengesloten, maar verwordt daarboven tot drie losse torens. Op deze manier wordt de verticaliteit versterkt en ontstaat een natuurlijke overgang tussen het 25 m hoge naburige Kinheim-gebouw en het 50 m hoge appartementengebouw aan de westkant.

De gevel is opgebouwd uit een fijnmazig weefsel, dat het gebouw als een structuur omhult, waar allereerst de balkons achterliggen en dan de glazen gevels. Zo wordt vanuit de woning een maximaal uitzicht geboden, zonder te veel inzicht van buitenaf en ontstaat een gelaagd en verfijnd architectuurbeeld. Doordat de posities van de verticalen in de gevels om de zoveel verdiepingen wisselen, heeft het gebouw een geleding in hoogte. Een principe dat vergelijkbaar is met dat wat in de Renaissance werd gebruikt om het onderscheid te duiden tussen plint, basement, midden- en bovenstuk. Elegant wonen verbeeld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Claus Sluterweg 125
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Houtwachters
  • Ontwerpbureau Dam & Partners Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel