Project

Hôtel Dupanloup in Orléans

Geen categorie

Op uitnodiging van de French Artistic Nationale Commission ontwierp Studio Makkink & Bey een serie ruimtelijke installaties in een historisch gebouw in Orléans. Dit was ooit het huis van een beruchte bisschop, dat onlangs is gerenoveerd om dienst te doen als International Research Center van de Universiteit van Orléans. De ingrepen van de Nederlandse ontwerpers toveren de historische kamers van Hôtel Dupanloup om tot levendige publieke ruimtes.

Hôtel Dupanloup in Orléans

Studio Makkink & Bey richtten de ontvangstzaal in en 23 werk- en ontmoetingsruimtes van Hôtel Dupanloup in door driedimensionale collages van meubilair uit verschillende stijlperiodes te plaatsen. Daartussen bevinden zich de Oorstoelen, de PROOFF Worksofa’s en SideSeats in een nieuw kleurenschema.

Creatief met meubilair

Ook maakten ze een ‘Dupanloup chairand table’ speciaal voor dit project, gebruikten ze een limited edition van de Tree Trunk Bench, antiek meubilair en nieuwe ontwerpen gebaseerd op bestaand Ikea-meubilair, gemaakt door studenten van de École Supérieure d’Art et de design d’Orléans, die deelnamen aan een zomerworkshop met Studio Makkink & Bey.

Schatjagen in de geschiedenis

Tapijten en gordijnen markeren de vernieuwde ruimtes en tonen verhalen uit de lokale archieven, zoals dat van het plaatselijke Fine Art Museum, het Frac C entre en het House of Jeanne d’Arc. Zo willen Makkink & Bey de geesten van het verleden en het heden met elkaar mengen en op die manier een inspirerende omgeving bieden, waar researchers en bezoekers van het International Research Center of the University of Orléans in kunnen werken en ontmoeten. Zelfs wanneer ze niet worden gebruikt, vormen deze ‘room in a room’ interieurs intrigerende ruimtelijke stillevens, die verschillende lagen van de geschiedenis portretteren. In de interieurs kun je schatjagen in de geschiedenis.

In september zal het gebouw openen en wordt er een publicatie uitgebracht over de renovatie en het ontwerp van Hôtel Dupanloup. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Hôtel Dupanloup in Orléans
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 01-09-2014
Reageer op dit artikel