Project

Hospice Bardo Hoofddorp

Geen categorie

Aluminium detaillering zorgt voor een lichte, verfrissende touch in dit asymmetisch gebouw.

Hospice Bardo Hoofddorp

 

Het hospice is onderdeel van een nieuwe wijk: het resultaat van een in 2006 door de gemeente uitgeschreven prijsvraag, gewonnen door het toenmalige Woonmaatschappij (inmiddels gefuseerd met Ymere) met een ontwerp van Mulleners + Mulleners Architecten.

Integraal

Doordat het hospice is ontworpen als integraal onderdeel van de wijk, is deze vorm van zorg in belangrijke mate aan de taboesfeer onttrokken. De asymmetrische vorm, die zich als een om-arming om de fraaie aangelegde binnentuin sluit, opent zich weer in de richting van de Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. “Het twee verdiepingen tellende gebouw oogt sterk en robuust zonder besloten te zijn”, zegt Daniel Didden van Mulleners + Mulleners. “De belevingskwaliteit is hoog; de bewoners hebben niet alleen zicht op de natuurlijke binnentuin, maar ook op het groen in de directe omgeving en hebben ieder hun eigen stukje buitenruimte. Essentieel onderdeel van die belevingskwaliteit is de huiselijke sfeer, waarvoor de hoogwaardige techniek ten behoeve van de zorgfunctie ‘verstopt’ is in het gebouw.”

Zoals Hospice Bardo is ontworpen, heeft het aan de buitenkant iets weg van een fort. Dat is niet alleen te herleiden op de vormgeving, maar ook op het gebruik van natuurlijke materialen, zoals gemêleerde baksteen die voor de buitengevels is toegepast.
Aan de binnenzijde is deze baksteen witgeschilderd en is er veel glas gebruikt, waardoor een lichte, vriendelijke uitstraling ontstaat die doet denken aan een klassieke kloostergang. De diepliggende vensters in de buitengevels verwijzen naar de architectuur van oude kloosters en forten en bieden een beschermend gevoel.

Uitstraling

Mulleners + Mulleners heeft hier op een slimme wijze zijn eigen visie op losgelaten, waarbij de toepassing van aluminium een belangrijke bijdrage levert aan de totale uitstraling van het gebouw: “Als je langs dit gebouw loopt dan is de beleving een geheel andere dan wanneer je er recht voor staat. De diepliggende vensters zijn voorzien van witte aluminium dagkanten, die niet alleen de robuustheid van de diepe neggen accentueren, maar in combinatie met de alu-minium waterslagen tegelijkertijd zorgen voor een lichte, verfrissende touch. Het geeft een aangenaam, onderbrekend effect als je langs het gebouw loopt of het vanuit een hoek bekijkt. Vanuit milieuoogpunt zijn de dakrandprofilering en doorvalbeveiligingen ook van aluminium gemaakt.”

De keuze voor aluminium is voor de architect welhaast een vanzelfsprekende: “Het is niet alleen een goed bewerkbaar materiaal, maar het is ook goedkoper dan veel andere materialen, terwijl de kwalitatieve uitstraling hoogwaardig is. Het materiaal is flexibel inzetbaar en wordt in verschillende vormen doorgetrokken naar de rest van de wijk. Aangezien er in een groot gedeelte van de wijk (sociale) huurwoningen gebouwd worden, is ook het onderhoudsaspect een belangrijk punt geweest voor onze opdrachtgever.”

Keuze voor aluminium

Hiermee doelt Daniel Didden op de tweede en derde bouwfase (Hospice Bardo maakt deel uit van bouwfase 1), waarin een aantal woningen zal worden gerealiseerd in lijn met de architectuur van het hospice. De keuze voor aluminium past uitstekend in de huidige engere markt: steeds vaker wordt gevraagd om goedkope en duur-zame oplossingen, maar tegelijkertijd is een rijke en mooie uitstraling ook essentieel in een kopersmarkt. Ook in gebouwdetaillering. Aluminium heeft onmiskenbaar deze kwaliteiten in zich.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Burgemeester Jansoniushof 11
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Hospice Bardo Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Daniel Didden
  • Aannemer Thunnissen Bouw
  • Toeleveranciers true
  • Definitief ontwerp 01-08-2011
  • Aanvang bouw 26-07-2013
  • Oplevering 01-08-2011
  • Opdrachtgever Ymere Bardo
  • Ontwerpbureau Mulleners + Mulleners Architecten
Reageer op dit artikel