Project

Hilden Grange basisschool in Tonbridge (GB)

Geen categorie

Een moderne bijgebouw aan een Victoriaanse school ontwierp HowkinsBrown architecten. Het bureau heeft in dit ontwerp duidelijk gezocht naar een moderne aansluiting bij een oud gebouw. Een speelse indeling is bereikt door de gezamenlijke ruimtes in het midden, als as, te situeren tussen twee voorzieningen vleugels.

Hilden Grange basisschool in Tonbridge (GB)

 

 

Zoals veel basisscholen in Engeland is ook het bestaande Victoriaanse hoofdgebouw uitgebreid met een aanbouw, ontworpen door HowkinsBrown architecten. De school is gesitueerd op een heuvel en is omgeven met grote bomen. Het hoofdgebouw bevindt zich op de top van de heuvel, het nieuwe bijgebouw ligt lager. Dit is om het zicht voor beide gebouwen op de omgeving te behouden.

Indeling

De buitenspeelruimtes en de loopbruggen vormen de ruggengraat van het ontwerp. Met aan weerszijden vleugels met voorzieningen en lokalen. De twee vleugels zijn intern verbonden door een grote, verdiepte hal die kan worden gebruikt als knutsel- of eethal.

Nieuwe voorzieningen zijn aan het complex toegevoegd, zoals een technieklokaal, een kunstlokaal en een bibliotheek. De bibliotheek is verdeeld over verschillende verdiepingen en heeft verschillende buitenruimtes die zijn afgestemd op de verschillende leeftijden van de groepen.

Hilden Grange bassisschool Hawkins/Brown Fotograaf Tim Crocker

Hilden Grange bassisschool, HowkinsBrown, Fotograaf Tim Crocker

Materialisatie

De westvleugel zoekt aansluiting bij het Victoriaanse hoofdgebouw door middel van de punt daken. De materialisatie van het dak en de gevel is daarentegen wel modern; deze bestaat uit houten dak- en gevelshingles. De oostvleugel heeft een groen, golvend dak en een verticale larikshouten gevelbekleding.

Het gedurfde kleurgebruik is gebruikt om de verschillende hoofdruimtes van elkaar te onderscheiden en om het leren te stimuleren.

Hilden Grange bassisschool, HowkinsBrown, Fotograaf Tim Crocker

Constructie

De constructie van de knutsel- en eetruimte is gemaakt van betonnen bouwblokken. De overige delen bestaan uit geprefabriceerd kruislaags gelamineerd hout. Dit is een constructie methode die geïsoleerde, natuurlijk geventileerde ruimtes creëert van duurzaam materiaal. HowkinsBrown architecten heeft er voor gekozen om de draagconstructie van binnen zichtbaar te maken , waardoor de leerlingen begrijpen hoe het gebouw in elkaar zit.

Om het functioneren van school zo min mogelijk et beïnvloeden zijn de onderdelen op andere locaties gebouwd. Hierdoor is het gelukt om de aanbouw in één schooljaar te voltooien

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Dry Hill Park Road
  • Plaats Tonbridge
  • Projecttitel Hilden Grange basisschool in Tonbridge (GB)
  • Adviseur installaties Peter Deer Associates
  • Landschapsarchitect b:d Landscape
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 08-05-2013
  • Oplevering 01-09-2012
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 5,3 miljoen euro
  • Opdrachtgever Apha Plus Group
  • Ontwerpbureau Hawkins\Brown
Reageer op dit artikel