Project

Het Spiegelhuis

Geen categorie

De Eenvoud is in 2006 begonnen als prijsvraag, en is de opvolger van de experimentele wijkjes de Realiteit en de Fantasie. Deelnemers moesten een eenvoudige woning ontwerpen waarin hun eigen wensen en fantasieën tot uiting kwamen. De winnaars kregen de mogelijkheid om hun ontwerp te realiseren op een plek in het bos in Noorderplassen-West, maar moesten hiervoor zelf bewoners vinden.

Het Spiegelhuis

Het Spiegelhuis is een huis van 120 m2 bruto vloeroppervlakte, waar vanuit gezien kan worden zonder gezien te worden. Door de spiegelende gelijmde glasgevel wordt de bosrijke omgeving gereflecteerd zodat het huis nauwelijks aanwezig lijkt te zijn, terwijl van binnen ongehinderd van het uitzicht genoten kan worden. Het gebouw staat iets opgehoogd en zorgt door zijn compacte plattegrond voor een minimale aantasting op de omgeving.

In de uitwerking is het oorspronkelijke winnend ontwerp gedeeltelijk aangepast in overleg met de opdrachtgever. De woning is daarmee in detail uitgewerkt met oog op optimale toegankelijkheid en compact wonen. Hiervoor bleek het oorspronkelijk concept, met de lichte ophoging (voor beter uitzicht), de schuifdeuren, de ingebouwde kasten en de éénlaagse plattegrond zeer gepast. Lange zichtlijnen vergroot de binnenruimte, en verankert het huis in de omgeving. Voor het interieur van het huis is er voor berken multiplex beplating gekozen, die met zijn natuurlijke en warme uitstraling met de elegante en strakke glazen buitengevel contrasteert.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Eenvoud 9
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Het Spiegelhuis
  • Projectarchitect(en) Johan Selbing / Anouk Vogel
  • Toeleveranciers false
  • Programma Vrijstaande woning
  • Voorlopig ontwerp 22-08-2013
  • Definitief ontwerp 22-08-2013
  • Aanvang bouw 22-08-2013
  • Oplevering 01-06-2013
  • Opdrachtgever Familie van Dijk
  • Ontwerpbureau Johan Selbing / Anouk Vogel
Reageer op dit artikel