Project

ARC19: Goede Doelen Loterijen Amsterdam – Benthem Crouwel Architects

Stedenbouw

Benthem Crouwel Architects transformeerde een langdurig leegstaand, verwaarloosd pand in Amsterdam Zuid tot een hoogwaardig, inspirerend, duurzaam kantoor voor alle, tot dan over verschillende locaties verspreide, medewerkers van de Goede Doelen Loterijen – een kantoorgebouw dat voelt als een thuis. Dit is in zeer nauwe samenwerking met opdrachtgever en medewerkers gerealiseerd. Het gebouw kreeg BREEAM certificaat Outstanding voor ontwerp en uitvoering.

Toelichting architect – Voor dit project was de projectontwikkelaar tevens opdrachtgever: de Nationale Postcode Loterij. Zij kochten een bestaand, leegstaand pand aan en zochten een architect om dit te verbouwen tot een gebouw waar al hun medewerkers samen konden werken en dat hun kernwaarden – moed, plezier, delen en duurzaamheid – optimaal zou representeren. Vanaf het allereerste begin is er zeer intensief samengewerkt in een uniek co-creatie traject, waarin de wensen van opdrachtgever en medewerkers in kaart zijn gebracht en uitgevoerd.

De woorden van de opdrachtgever:

“Al vanaf de eerste kennismaking met Benthem Crouwel Architects gaf het bureau blijk van oprechte interesse in en respect voor de wensen van de opdrachtgever. Benthem Crouwel Architects is voor ons de ideale partner geweest om alle complexe vraagstukken om te vormen naar een passende oplossing.

Het streven was om duurzaamheid op te nemen in elk aspect van het nieuwe kantoorpand. Mensen – hun wensen en hun toekomst – zijn de drijvende kracht voor dit project. Door de klik van beide partijen en het uitstekende inlevingsvermogen is het resultaat beter dan verwacht. Alle uitdagende vraagstukken (renovatie van een bestaand gebouw, BREEAM Outstanding ambitie, toevoeging van o.a. een TV-studio, een publiek restaurant en daktuinen) zijn omgevormd naar een passende oplossing.”

Het resultaat is een prachtig, functioneel en winstgevend gebouw dat ook een belangrijke impuls geeft aan de buurt. Een zakelijk succes maar ook een groot succes voor de gebruikers die er met veel plezier werken: een optimaal duurzaam gebouw waarin de organisatie zich sterk kan blijven maken voor een betere wereld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Beethovenstraat 200, 1077 JZ Amsterdam
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Goede Doelen Loterijen
  • Projectarchitect(en) Saartje van der Made, Jan Benthem
  • Medewerkers Gwendolyn Huisman, Cees Zuidervaart, Alina Zaytseva, Volker Krenz, Daphne Tempelman, Jeroen Jonk, Klary Koopmans
  • Adviseur constructie Van Rossum raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Adviseur installaties Halmos Adviseurs, Den Haag
  • Adviseur akoestiek ZRi, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica ZRI, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid ZRI, Den Haag
  • Aannemer J.P. van Eesteren, Gouda
  • Interieurarchitect D/Dock in samenwerking met Yolanda Loudon, Amsterdam
  • Landschapsarchitect De Dakdokters, Amsterdam
  • Bouwmanagement Cerius Projects, Koog aan de Zaan
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) BVO gebouw 15285 m2 BVO overdekte buitenruimte 1322 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) BVO gebouw 14044 m2 BVO overdekte buitenruimte 11257 m2
  • Programma Kantoorgebouw, auditorium, restaurant, studio
  • Voorlopig ontwerp mei 2015
  • Definitief ontwerp februari 2016
  • Aanvang bouw oktober 2016
  • Oplevering oktober 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) Vertrouwelijk
  • Bouwsom exclusief installaties (€) Vertrouwelijk
  • Opdrachtgever Goede Doelen Loterijen, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Benthem Crouwel Architects
  • Adviseur bouwkosten IGG bouwkostenadviseurs, Den Haag
  • Adviseur duurzaamheid BenR adviseurs, Amersfoort
  • Samenwerkend bureau VO en DO in samenwerking met Vandejong Creative Agency
  • Uitvoerder landschapsarchitectuur MOSS Amsterdam
Reageer op dit artikel