Project

Entreepoort voor de Albert Cuypmarkt door Overtreders W

Geen categorie

Sinds kort wordt de kop van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam gemarkeerd door een 10 meter hoge entreepoort ontworpen door Overtreders W. De poort, met de klinkende naam ‘Alles wat er op de markt te koop is’, werd gebouwd op verzoek van de marktkoopmannen en bestaat uit 258 lantaarns, met op iedere lantaarn een afbeelding van de koopwaar van één van de marktkramen.

Entreepoort voor de Albert Cuypmarkt door Overtreders W

Hoe de afbeeldingen op de lantaarns gemaakt zijn, is een verhaal apart. Een hele zomer lang waren Reinder Bakker en Hester van Dijk iedere zonnige dag te vinden op de markt met hun mobiele zonprintstudio. De studio werd gebruikt om de koopwaar ter plaatse vast te leggen op lichtgevoelig papier. Dit gebeurde door middel van cyanotypie.

Uniforme uitstraling

Deze oude fototechniek (blauwdruk) heeft als voordeel dat de enorme rijkdom aan producten een uniforme uitstraling krijgen: alle bontheid wordt omgezet in blauw/wit, de verschillende vormen van de duizenden objecten op de markt worden extra zichtbaar. Juist de objecten die typisch zijn voor de markt, zoals kanten hemdjes, ondergoed, gatenkaas en groenten, geven door de opengewerkte structuur een goed resultaat. De cyanotypes werden vervolgens gefotografeerd en afgedrukt op de lantaarns.

Bekroning van de markt

Het project is voortgekomen uit de wens van de marktkooplui om een duidelijke entree van de markt te realiseren. De poort is 10 meter hoog, 11 meter breed en heeft daarmee afmetingen die goed passen in de bestaande gebouwde omgeving. Door zijn schaal vormt de poort een statige bekroning van de markt, van nature een drukke, vrij rommelige plek met uithangborden, kraampjes, terrassen en meer. De poort is een schaal groter dan de drukte op de grond, en overstijgt deze daarmee. De poort maakt voor bezoekers in één oogopslag de enorme variëteit aan koopwaar op de markt zichtbaar.

Aan de muur

Wie een mooi kunstwerk aan de muur wil: De originele cyanotypes die gemaakt zijn op de markt, zijn te koop op www.allesopdemarkt.nl.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Albert Cuypstraat
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Entreepoort voor de Albert Cuypmarkt door Overtreders W
  • Projectarchitect(en) Reinder Bakker en Hester van Dijk
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 03-05-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Ontwerpbureau Overtreders W
Reageer op dit artikel