Project

Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere door studio PROTOTYPE

Architectuur

Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere door studio PROTOTYPE

Het Pieter Baan Centrum, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, heeft een nieuw onderkomen in Almere. Studio PROTOTYPE realiseerde een nieuw entreegebouw aan de Carl Barksweg. De nieuwbouw maakt onderdeel uit van de stedebouwkundige eenheid van de Oostvaarderskliniek.

toelichting door studio PROTOTYPE

Het nieuwe Pieter Baan centrum verhuist van Utrecht naar Almere en wordt geïntegreerd binnen de grenzen van de Oostvaarderskliniek. Het entreegebouw is vormgeven als een open plek binnen een nieuw gecreëerde omslotenheid, in de vorm van een sereen lichthof. Drie enorme monumentale deuren begeleiden de bezoeker naar de entreepatio en staan symboliek voor het passeren van de beveiligingsgrens.

Het interieur van het entreegebouw voelt sereen en licht aan, een houten meubel is vormgegeven als de ruggengraat van het interieur. Het meubel eindigt in de wachtruimte, waar het onderdeel is van een prachtig panorama gericht op de clear-zone langs de eindeloze beveiligingsmuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Almere
  • Projecttitel Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere
  • Projectarchitect(en) Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden, Janne van Berlo
  • Medewerkers Gijs van Suijlichem. Nout Barentsen, Sjoerd Greevenbroek, Coline Mauroy, Lara Monfort, Steven Otten, Luca Vatteroni, Dieter Vlieghe.
  • Adviseur constructie Remko Wiltjer IMD Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur installaties Booms & Kuipers Technisch Adviesbureau
  • Aannemer Heijmans Utiliteitsbouw
  • Landschapsarchitect Andrew van Egmond
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau studio PROTOTYPE
  • Adviseur beveiliging Smits van Burgst
  • Installateur Heijmans Installatietechniek
  • Interieurbouwer Gebe interieurbouw
  • Gevelbouwer Metadecor

Locatie

Reageer op dit artikel