Project

De staatsballetschool in Berlijn (D)

Geen categorie

In het bouwconcept van de Staatlichte Balletschule und Schule für Artistik werden renovatie en nieuwbouw naadloos geïntegreerd. Deze aanpak resulteerde in een hedendaags en duurzaam gebouw. De dynamische architectuur van deze balletschool reflecteert de relatie tussen de wervelende wereld van de dans en de rustige leeromgeving.

De staatsballetschool in Berlijn (D)
Staatliche Ballettschule Berlin Sanierung Schule und zusätzlich Neubau von Internat und 10 Ballettsälen mit Umkleidebereichen Wettbewerb: 2005 – 1. Preis Entwurf: Volkwin Marg und Hubert Nienhoff mit Kristian Uthe-Spencker Partner: Hubert Nienhoff Projektleitung: Kristian Uthe-Spencker, Michael Scholz Tragwerksplanung: Pichler Ingenieure Berlin Haustechnik: IPROPLAN Chemnitz Bauphysik: Calitect Bauphysik Berlin Freiraumplanung: Bernard:Sattler Büro für Landschaftsarchitektur Brandschutz: Technische […]

 

De oorspronkelijke school uit het DDR-tijdperk is helemaal gestript tot het betonnen skelet overbleef. Dit skelet heeft gmp architecten opnieuw ingericht, maar er is ook een gebouw bijgebouwd. Het complex bestaat nu uit drie gebouwen die onderling met elkaar in verband staan en samen een kleine campus vormen.

Indeling

Elke gebouw heeft zijn eigen functie. In de reeds bestaande gebouwen bevinden zich de oefenruimten, kleedkamers en de turnzaal. De nieuwbouw bestaat uit twee delen. Het zuidelijke gedeelte is voor de theoretische opleiding van de studenten. Hier bevinden zich de klaslokalen verspreid over vier verdiepingen. In het noordelijke gedeelte bevinden zich de danszalen met een dubbele verdiepingshoogte.

Verbinding

Er is op verschillende manieren aandacht besteedt aan de verbinding van de twee delen. De verbindende ruimte tussen de twee delen is een gebogen glazen hal van vier verdiepingen hoog. De delen zijn fysiek verbonden op de eerste verdieping en met een brug op de tweede verdieping. Vanuit de danszaal zijn er ramen op de verbindingsruimte georiënteerd om een visuele verbinding te maken.

De ramen die op de verbindingsruimte zijn georiënteerd. Fotograaf Marcus Bredt

Ramen

De gevel van de danszalen is voorzien van grote ramen die op de binnen- en buitenruimtes zijn gericht. De toevallige voorbijganger kan nu vanaf de straat een glimp opvangen van de dansers. De ramen zijn voorzien van grote, zwarte kozijnen die sterk contrasteren met het witte pleisterwerk van de gevel. Het witte pleisterwerk komt in alle gebouwen terug om de samenhang te behouden.

Comfort

In het ontwerp is bijzonder veel aandacht besteed aan het comfort van de specifieke gebruikersgroep, namelijk balletdansers. De vloeren zo ontworpen dat de enkels van de jonge dansers zo min mogelijk worden belast tijdens de training.

  De grote ramen met de zwarte kozijen. Fotograaf Marcus Bredt

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Enrich-Weinert-Strasse 103
  • Plaats Berlijn
  • Projecttitel De staatsballetschool in Berlijn (D)
  • Projectarchitect(en) Volkwin Marg en Hubert Nienhoff met Kristian Uthe-Spencker
  • Adviseur installaties IPROPLAN Chemnitz
  • Landschapsarchitect Bernard Sattler Büro für Landschaftarchitektur, Berlin
  • Bouwmanagement Pichler Ingenieure Berlin
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.862 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 10.265 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-02-2006
  • Definitief ontwerp 01-07-2008
  • Aanvang bouw 20-06-2013
  • Oplevering 01-06-2012
  • Opdrachtgever Senate Administration for Urban Development, State of Berlin
  • Ontwerpbureau gmp Architects - van Gerkan, Marg and Partners
Reageer op dit artikel