Project

COA-opvang Ter Apel – De Zwarte Hond & FELIXX

Architectuur

De grootste permanente opvanglocatie voor asielzoekers is volledig vernieuwd. De Zwarte Hond en landschapsarchitecten FELIXX maakte in een consortium met BAM het ontwerp dat binnen twee jaar gerealiseerd is. De opvang in Ter Apel bestaat uit acht buurtjes met 248 beneden- en bovenwoningen voor 2.000 asielzoekers.

COA-opvang Ter Apel – De Zwarte Hond & FELIXX
foto: ScagliolaBrakkee

Het complex is opgezet als zelfstandig dorp rond een centrale groene as. Hier liggen sport- en speelvelden en voozieningengebouwen als paviljoens in het groen. Aan beide zijden van deze parkstrip liggen vier woonbuurtjes die met een binnenhof zijn opgezet. Een voorzieningenpaviljoen schermt de hoven af van de groene strip. Omdat deze voor elke buurt anders zijn ontworpen ontstaan herkenningspunten en variatie.

 

beeld: De Zwarte Hond

Identieit

Deze variatie komt terug in het gebruik van kleur, patronen en metselwerk. Ten behoeve van de herkenbaarheid verschillen ook de entrees van de woningen van elkaar. Alle entrees liggen op de begane grond en komen uit op een overdekte zone die hoger ligt dan het hof. Zo is er meer privacy en wordt persoonlijk gebruik gestimuleerd. Waar de hoven sterk zijn ingericht, zijn de zones tussen de woonbuurten groene rustpunten met lang gras en bomen.

foto: ScagliolaBrakkee

Techniek

“Door een intelligente organisatie van het gebied, zorgvuldige uitwerking in ontwerp en efficiënte bouwmethodiek is het gelukt om binnen de sobere en doelmatige randvoorwaarden een duurzaam asielcomplex te realiseren met optimale verblijfskwaliteit.” Laat het consortium weten. Veel onderdelen, zoals installaties, zijn geprefabriceerd. Bovendien zijn de woningen energieneutraal door de hoogwaardige isolatie, warmteterugwinning, betonkernactivering en zonnepanelen op alle daken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Aannemer BAM Bouw en Techniek
  • Landschapsarchitect FELIXX
  • Oplevering april 2017
  • Opdrachtgever COA
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond

Locatie

Reageer op dit artikel