Project

By The Way House, Polen – Robert Konieczny – KWK Promes

Architectuur

Robert Konieczny – KWK Promes ontwierpen een woonhuis op de oever van een rivier. De opdrachtgever wenste een eenvoudige appartement. Het architectenbureau verbijzonderde de woning door het tuinpad door te laten lopen in de wanden en het dak van de woning.

De opdrachtgever woonde al in een appartement aan dezelfde rivier. Hij vroeg het architectenbureau om de nieuwe woning precies dezelfde indeling te geven als zijn appartement. Robert Konieczny – KWK Promes team reageerde sceptisch, naar hun mening was de indeling van het appartement saai en de vorm lelijk, maar de opdrachtgever was onvermurwbaar.

Eerste verdieping, Begane Grond, By The Way House, Polen - Robert Konieczny - KWK Promes team

Eerste verdieping

Ook eiste de opdrachtgever dat de leefruimten op de eerste verdieping kwamen te liggen. Een wens die resulteerde in een extra uitdaging voor het architectenbureau, een directe relatie tussen de woonkamer en de tuin was zo niet meer vanzelfsprekend en moest door het architectenbureau worden ontworpen.

Doorsnede, By The Way House, Polen - Robert Konieczny - KWK Promes team

Doorsnede

Een wit lint

Robert Konieczny – KWK Promes bedacht een concept dat in één keer het ontwerp verfraait en tegelijk een directe verbinding tussen de tuin en woning creëert. Het concept behelst een ‘wit lint’ dat door de tuin slingerend en passant de woning omwikkelt.

Beeld Jarosêaw Syrek, By The Way House, Polen - Robert Konieczny en KWK Promes team

Beeld Jarosêaw Syrek

Het lint baant zich eerst in de vorm van een oprijlaan een weg door te tuin. Het loopt vervolgens over in de muren en het dak van de woning, verandert in een overstek, een balkon en dan een hellingbaan terug richting de tuin. Om daar weer als een kronkelend pad vanaf de hoge oever richting de rivier te lopen.Beeld Olo Studio, By The Way House, Polen - Robert Konieczny en KWK Promes teamBeeld Olo Studio

Minimalistisch interieur

Doordat de woning zich verbreed richting de rivier wordt het uitzicht benadrukt. Ook door het interieur minimalistisch uit te voeren legt Robert Konieczny – KWK Promes de focus op de schoonheid van de locatie. Beeld Olo Studio, By The Way House, Polen - Robert Konieczny en KWK Promes teamBeeld Olo Studio

De wanden zijn gemaakt van beton, het dak van een licht membraan. De buitenwanden van de woning die geen onderdeel vormen van het witte lint zijn van glas. In het interieur zijn de delen die niet wit zijn in donker hout uitgevoerd, het natuurlijke materiaal sluit aan bij de omgeving. En het witte lint wordt zo nog meer benadrukt. Beeld Juliusz Sokoêowski, By The Way House, Polen - Robert Konieczny en KWK Promes teamBeeld Juliusz Sokoêowski

In de volgende video vertelt de architect over het ontwerpproces.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel By The Way House
  • Projectarchitect(en) Robert Konieczny
  • Medewerkers Katarzyna Furgalińska, Izabela Kaczmarczyk, Dorota Żurek, Piotr Tokarski, Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka
  • Adviseur constructie Zbigniew Błaszczak, Krzysztof Hibner
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 697 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 598,9 m2
  • Bruto inhoud 1814,8 m3
  • Aanvang bouw 2010
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau Robert Konieczny – KWK Promes, Katowice

Locatie

Reageer op dit artikel