Project

Bunschoterhof Ede – opZoom architecten

Architectuur

Ruimte voor ontmoeting! 56 levensloopbestendige huurappartementen rond een ruim gemeenschappelijk binnenhof in het centrum van Ede, in opdracht van woningstichting Woonstede, in samenwerking met zorgpartij Vilente.

Toelichting opZoom architecten – Ten noorden van het centrum van Ede zijn de appartementen zorgvuldig en met de nodige aandacht stedenbouwkundig ingepast. Verschillende schaalgrootten en stijlperioden komen rond de locatie bij elkaar: van dorpse lintbebouwing tot en met jaren 90 appartementencomplexen. Deze ingrediënten hebben aanleiding gegeven een rustig opgebouwd volume te ontwerpen dat de overgang van het stadse naar het dorpse begeleidt: met een stedelijk haakvormig volume van drie lagen aan de Verlengde Amsterdamseweg/Bunschoterweg en een dorpse en lagere invulling aan het Bunschoterpad. Dit pad regelt tevens ontspannen en overzichtelijk de ontsluiting van de parkeergarage.

Bunschoterhof Ede door opZoom architecten. Beeld Klaas Tuin

Beeld Klaas Tuin

De hoofdentree van Bunschoterhof ligt aan het nieuwe groene pleintje. Vier volumes met appartementen liggen aanpalend rond een ruime centrale binnentuin. Verdiept in deze tuin ligt de halfopen parkeergarage, gefilterd achter het groen. Een centraal trappenhuis met lift ontsluit het gehele complex.

De gevels aan de buitenzijde van het complex zijn pandsgewijs opgebouwd en ingesnoerd, zodat een mooie vriendelijke ritmering ontstaat. Aan de binnenzijde is het lichte metselwerk doorgezet en wordt een groene woonsfeer gecreëerd door ruime dekken en galerijen met frames, waarlangs het groen vanuit het souterrain omhoog kan groeien. Hier is ruimte voor de bewoners om elkaar informeel te ontmoeten.

Bunschoterhof Ede door opZoom architecten. Beeld Klaas Tuin

Beeld Klaas Tuin

De zelfstandige driekamerappartementen zijn toegankelijk voor elektrische rolstoelen, met voldoende vrije doorgang en een draaicirkel van 2m20 in de badkamer en hoofdslaapkamer. Eén appartement, op de begane grond, aan het pleintje, wordt gehuurd door zorgpartij Vilente. Hier is een gezellige ontmoetingsruimte gemaakt, van waaruit ook meteen thuiszorg wordt verleend.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoek Bunschoterweg – Verlengde Amsterdamseweg
  • Plaats Ede
  • Projecttitel Bunschoterhof
  • Projectarchitect(en) Marie-Jeanne Sas en Christelle Oude Vrielink
  • Medewerkers Klaas Tuin en Marcel Plomp
  • Aannemer KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling, Arnhem
  • Programma 56 zelfstandige en levenloopbestendige sociale huurappartementen en parkeergarage
  • Opdrachtgever Woonstede, Ede
  • Ontwerpbureau opZoom architecten bv, Arnhem
Reageer op dit artikel