Project

Brick Garden & House – Jan Proksa Architekt

Architectuur

Met baksteenvlakken als bestrating en gevelbekleding breidde de Tsjechische architect Jan Proksa een woning uit. In tegenstelling tot het voorhuis bleven de achterhuizen in deze regio traditioneel ongestuct om kosten te besparen. Hierop voortbouwend vormen de tuin en woning een nieuw onderkomen voor de oudste generatie van de familie.

Brick Garden & House – Jan Proksa Architekt
foto: BoysPlayNice

Aan de straat liggen lange kavels met L-vormige meergeneratiewoningen. Ouders en kinderen wonen vaak in het voorhuis, met grootouders in een langwerpige aanbouw in de tuin. Jan Proska heeft in zijn ontwerp de aanbouw losgekoppeld. Dit wordt versterkt doordat het volume zowel ruimtelijk als qua materialisering is verbonden met het tuinontwerp.

beeld: Jan Proksa

Vlakken

De metselwerkvlakken zijn nauwkeurig gedetailleerd. Het strakke volume heeft geen zichtbare dakrand en ook lateien zijn geïntegreerd en onzichtbaar. Bovendien worden de vlakken gebroken doordat de richting van het verband wisselt. Dit principe is aansluitend ook in de bestrating doorgetrokken en wordt in het donker versterkt door geïntegreerde verlichting.

foto: BoysPlayNice

Plattegrond

In plattegrond is de woning open opgezet. De open keuken en woonkamer zijn gericht op de tuin en door de grote pui verbonden met het terras met buitenkeuken. In alle vertrekken is kastruimte ingebouwd waardoor de relatief kleine ruimten open kunnen worden ingericht. Door de strakke detaillering van de weggewerkte kozijnen lopen de vertrekken visueel door in de tuin.

foto: BoysPlayNice

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Prušánky
  • Projecttitel Brick Garden & House
  • Adviseur constructie Daniel Lemák
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 55
  • Voorlopig ontwerp 2012
  • Oplevering 2016
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Jan Proksa

Locatie

Reageer op dit artikel