Project

ARC19: Woonzorgcentrum Gitschotelhof Borgerhout (B) – Collectief Noord architecten

Architectuur

Het Gitschotelhof is de eerste fase in een masterplan voor een nieuwe woonzorgcluster te Borgerhout. Het is een Woonzorgcentrum met 180 kamers en 5 zorgflat. Het project zet in op een woonmodel met kleinere korrel. Het plan is opgebouwd uit leefgroepen van 7 à 8 personen, de schaal van een groot gezin. Elke leefgroep heeft een eigen zit- en eethoek. De leefgroep wordt overhoeks gespiegeld rond een keuken, de keuken wordt met twee leefgroepen gedeeld. Die hoek van 15 bewoners wordt nogmaals gekopieerd tot 30 en nog eens tot 60 kamers per niveau. Het hele gebouw heeft vier voordeuren zodat elke leefgroep rechtstreeks van buitenaf bereikbaar is zonder doorheen een andere te lopen, wat het gevoel van huiselijkheid voor bewoners en bezoekers bevordert. De cafetaria is opgevat als een afzonderlijk paviljoen in de binnentuin wat de aantrekkingskracht ervan op de buurt verhoogt.

Toelichting Collectief Noord architecten – Het masterplan speelt in op de karakteristieken van de 20ste eeuwse stadsuitbreiding in de omgeving, brede lanen met voortuinen en straatgroen die de alure van een tuinwijk uitademen. We keren het bouwblok binnenstebuiten en leggen private tuinen aan de buitenzijde en een publieke tuin binnenin, die via de doorsteek bereikbaar is vanuit omgeving. Alle adressen liggen aan de publiek tuin, binnenin het bouwblok. Het binnenstebuiten gekeerde bouwblok toont aan de buitenzijde de achterkant: collectieve tuinen van de bewoners die je over een lage haag kan gadeslaan. Het wonen wordt zo naar de wijk gekeerd.

WZC Gitschotelhof – binnenzijde. Beeld Dennis De Smet

In het interieur wordt gezocht naar een onderhouds- en budgetvriendelijke uitdrukking van huiselijkheid. De logica van het bouwen wordt uitgedaagd om het interieur te verfijnen. In het plafond zijn de breedvloerplaten uit elkaar gelegd voor het opstorten zodat ze gescheiden worden door houten stroken, een knipoog naar het rustieke balkenplafond.

Het project is een masterplan voor een woonzorgsite dat in verschillende fases is of wordt gebouwd. In de eerste fase, oktober 2017, zijn de woonzorgkamers opgeleverd. Het geplande paviljoen met onthaal, fysio, kapper et cetera is in december 2018 opgeleverd terwijl de assistentiewoningen die tevens onderdeel zijn van het zorgcentrum in augustus 2019.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lodewijk Van Berckenlaan 361
  • Plaats 2140 Borgerhout
  • Projecttitel Woonzorgcentrum Gitschotelhof
  • Projectarchitect(en) Juri Jansen, Erik Wieers
  • Medewerkers Pieter Eeckelo, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe, Hans Van Bavel, Lauren Dierickx, Daan Mol, Evelien Lambrechts, Niels Vanvaerenbergh, Bert Faveere
  • Adviseur constructie Stabicom bvba, Antwerpen
  • Adviseur installaties Ingenium nv, Brugge
  • Adviseur akoestiek Ingenium nv, Brugge
  • Aannemer Cordeel, Temse
  • Landschapsarchitect Cluster Landscpae, Antwerpen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.150 m2
  • Bruto inhoud 41.000 m3
  • Programma woonzorgcentrum, dienstencentrum, assistentiewoningen
  • Voorlopig ontwerp september 2011
  • Definitief ontwerp maart 2014
  • Aanvang bouw mei 2016
  • Oplevering fase 1 oktober 2017, fase 2: december 2018 en fase 3 augustus 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 17.500.000
  • Opdrachtgever Zorg Bedrijf Antwerpen
  • Ontwerpbureau Collectief Noord architecten bvba
Reageer op dit artikel