Project

ARC19: Woonwijk Vliegbasis Soesterberg – wUrck

Stedenbouw

Het plan bewijst dat het realiseren van een uitbreidingswijk hand in hand kan gaan met de versterking van de bestaande natuur en de ontwikkeling van nieuwe habitats. Onder het motto ‘wonen ín en mét de natuur’ is een plan ontwikkeld dat zowel past in het bijzondere landschap van de Heuvelrug als in de culturele geschiedenis van het gebied.

Toelichting wUrck – De voormalige Vliegbasis Soesterberg (VBS) wordt getransformeerd tot een natuur-, recreatie- en woongebied. In opdracht van de provincie Utrecht en haar samenwerkingspartners maakt wUrck voor het deel ‘woonwijk’ het stedenbouwkundig plan, de inrichtingsprincipes en een beeldregieplan.

De nieuwe hoofdstructuur voor het plangebied sluit aan op de rationele 17de-eeuwse parcellering van de ‘Wegh der Weegen’. Zo wordt de wijk sterk verankerd aan Soesterberg en Soesterberg zelf aan de vliegbasis. Het Park Vliegbasis Soesterberg is van iedereen. De rand van Woonwijk VBS aan het park blijft dus openbaar. Via de ‘sorties’ (de lange lanen dwars op de Amersfoortseweg) wordt dit nieuwe parklandschap middels groene scheggen tot diep in de wijk en Soesterberg-Noord doorgetrokken. In dit ‘overgangslandschap’ tussen het bos en het grote open grasland wordt natte heide geïntroduceerd en daarmee een – in ecologische zin – zeer interessante nieuwe habitat.

De Rolbaan verankert Woonwijk VBS aan de vliegbasis. Door de Rolbaan als onderdeel van de recreatieve fietsroute te handhaven wordt Woonwijk VBS tot onderdeel van de recreatieve beleving van Park Vliegbasis Soesterberg. Omgekeerd wordt de vliegbasis beeldbepalend in de Woonwijk VBS.

De bestaande groenstructuur binnen het plangebied bestaat uit bos en schraal grasland. Dat geeft aanleiding om verschillende woonmilieus te ontwikkelen, gericht op verschillende doelgroepen: ‘boswonen’ (voor mondige woonconsumenten die zelf goed weten hoe ze willen wonen), ‘heidewonen’ (voor bewoners die houden van de natuur in de regio, meer dan van een eigen tuin) en ‘shelters’ (voor bewoners die behalve op weidse landschappen ook gesteld zijn op privacy).

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Voormalige Vliegbasis Soesterberg
  • Plaats Soesterberg
  • Projecttitel Woonwijk Vliegbasis Soesterberg
  • Projectarchitect(en) Gijs Wolfs
  • Medewerkers Paul Kersten, Jakob Grambow, Thibo Duifhuizen
  • Stedebouwkundige wUrck, Rotterdam
  • Programma Woonwijk van circa 20 ha
  • Definitief ontwerp 2016-heden
  • Oplevering 2021-2030
  • Opdrachtgever Provincie Utrecht
  • Ontwerpbureau wUrck, Rotterdam
Reageer op dit artikel