Project

ARC19: Woonhuis Westland – HET architectenbureau

Architectuur

Een gevouwen en duurzame woning biedt bescherming, beschutting en comfort zonder verlies van contact met de directe omgeving.

Toelichting HET architectenbureau – Op de grens van de gemeente Westland en de gemeente Den Haag aan de rand van het villapark Uithofslaan heeft HET Architectenbureau het woon(droom)huis van een echtpaar gerealiseerd.

Het moet een eigentijds woonhuis zijn, overwegend uitgevoerd met witte gladde gevels en veel glas waardoor er zoveel mogelijk daglicht naar binnen valt. De plek nodigt uit om binnen en buiten naadloos in elkaar over te laten gaan. Het wordt namelijk voor de helft omringt door water wat zorgt voor een gepaste afstand tot passanten en de privacy vergroot.

Woonhuis Westland HET Architectenbureau

Voorgevel

De locatie is onderdeel van een zestal eilanden die, samen met deze plek, een bijzondere beëindiging is van het villapark. Elk woonhuis op een van de eilanden heeft een geheel eigen karakter en daar sluit het woonhuis bij aan. Sterker nog, het is een fraaie afsluiting. Lichtvoetig met heldere lijnen en volledig georiënteerd op het water zodat het contact met de omgeving optimaal is.

Als je binnenkomt, wordt die ruimtelijke beleving direct zichtbaar. Wat van buiten zichtbaar is, het lichtvoetige, is binnen doorgezet. Een trap uitgevoerd met natuursteen treden die uitkragen uit de wand, glad gestuukte wanden en plafonds, een gietvloer met betonlook, en alle functies geordend in een centrale ruimte.

Woonhuis Westland HET Architectenbureau

Trap met uitkragende natuursteen treden

Diezelfde beleving is op de verdieping doorgezet. De opdrachtgevers wenste geen deuren om die ruimtelijke beleving zo groot mogelijk te maken. Dat is gelukt maar niet overal. Je zult begrijpen waarom. De ruwbouw van deze villa wordt opgebouwd met het systeem van Passief Bouwblok. Isolerende bouwblokken worden gestapeld waarna in de holle ruimte van het blok wapening aangebracht en beton gestort, waardoor in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur ontstaat. Het woonhuis is voorzien van met de modernste technieken, volledig elektrisch en voorzien van zonnepanelen om eigen stroom op te wekken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Woonhuis Westland
  • Projectarchitect(en) Rene J.M. Hoek
  • Medewerkers Vincent Dekker, Irene Hoekstra, Nico Verbeek, Siegfried Arkesteijn, Gerdy van erven, Marian Hoogendijk
  • Adviseur constructie Adviesbureau BSA, Naaldwijk
  • Aannemer Bouwbedrijf jongerius Kwintsheul
  • Interieurarchitect HET architectenbureau, Naaldwijk
  • Bouwmanagement HET architectenbureau, Naaldwijk
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 250 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 210 m2
  • Bruto inhoud 750 m3
  • Netto inhoud 550 m3
  • Voorlopig ontwerp Augustus 2015
  • Definitief ontwerp November 2015
  • Aanvang bouw November 2016
  • Oplevering oktober 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 425.000,-- exclusief BTW
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 335.000,-- exclusief BTW
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau HET architectenbureau
Reageer op dit artikel