Project

ARC19: Woonhuis CB omgeving Eindhoven – WillemsenU

Interieur

Plaats voor traditionele Chinese meubels en kunst. Deze unieke woonwens is de inspiratie voor de ruimtelijkheid van dit sculpturale woonhuis. Vaste elementen geven subtiel vorm aan de ruimte die door het woonhuis vloeit. Gesloten, open en geperforeerde wanden ondersteunen dit concept: een spel met licht en zicht, binnen en buiten, omsloten en open.

Toelichting WillemsenU – Het belangrijkste uitgangspunt voor dit huis is de uitgebreide collectie Chinese meubels en objecten van de opdrachtgevers. Dit heeft geleidt tot de creatie van een unieke woonbeleving waarbij het alledaagse mengt met het bijzondere. Al de normale functies en ruimtes van een woonhuis worden verrijkt met deze kunst, waardoor zelfs de meest alledaagse handelingen als rituelen voelen. Door de collectie letterlijk in te kaderen krijgt het de waarde en aandacht die het verdiend zonder het hele huis in te nemen.

De andere collectie , de uitgebreide boekenverzameling, wilde ze wel ervaren maar niet duidelijk in het zicht hebben. Door de bibliotheek te plaatsen
aan het eind van de belangrijkste verbinding/ zichtlijn in de woning, is deze zichtbaar is als je naar de woonkamer gaat, maar niet als je je in de woonkamer bevindt.

Als je door het huis beweegt wordt telkens een gedeelte van de collectie onthuld, letterlijk belicht, waardoor de beweging zelf waarde krijgt en je verleidt wordt tot het volgen van de route en het ontdekken van verborgen objecten De in de woning geïntegreerde patio wordt een groen gordijn dat visueel de belangrijkste ruimtes van het huis met elkaar verbindt.

Waar je je ook in de woning bevindt, strategisch geplaatste kleine en grote gevelopeningen richten zich op bijzondere bomen (zoals een rode esdoorn) en uitzichten en kadreren het omringende landschap. Huis en interieur zijn samen een geheel. De interieurelementen versterken de zichtlijnen en de relaties met de kunstcollecties en de verbinding van binnen en buite

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres particulier
  • Projecttitel Woonhuis CB
  • Projectarchitect(en) Marrit Winkeler, Frank Willems
  • Medewerkers Jacqueline Sangers, Jan Brouwer
  • Oplevering oktober 2018
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau WillemsenU
  • Interieurbouwer Willuks Interieurprojecten Leende
Reageer op dit artikel