Project

ARC19: Woongebouwen Lode Zielenslaan Antwerpen – De Nijl Architecten

Architectuur

Ontwerp van sociale woongebouwen, gesitueerd in een bouwblok gelegen in het hart van het zuidelijk deel van Antwerpen Linkeroever. Het gebied heeft een traditionele stedenbouwkundige structuur met straten en private bouwblokken. De Nijl heeft de bouwblokstudie Blancefloerlaan opgesteld voor het gefaseerd vervangen van negen appartementengebouwen. Eerste stap zijn de woongebouwen aan het oostelijk deel van de Lode Zielenslaan.

Toelichting De Nijl Architecten – Op basis van de bouwblokstudie is een bebouwingsplan opgesteld. Het regelt de bouwlijnen en bouwhoogte van de verschillende gebouwen en geeft daarmee een kader voor de bouwvolumes.

Fotografie: Jannes Linders

De configuratie van de twee langgerekte woongebouwen aan de Lode Zielenslaan is min of meer vergelijkbaar met de oorspronkelijke situatie. De principes van de ‘blokkenstad’ zijn leidend, de nieuwe gebouwen bevestigen en versterken het bouwblok. De gebouwen zijn dichter bij elkaar geplaatst en de afmeting van de koppen en openingen is regelmatig gemaakt. De sprong in de rooilijn markeert de entree naar het bestaande binnengebied. De gebouwen zijn uitgewerkt als ensemble en opgetrokken in een genuanceerde gele baksteen. Het lange gebouw met de parkeergarage ligt terug en wordt geleed door transparante inkomhallen en trappenhuizen. Het kortere gebouw ligt direct aan de straat en heeft een korte galerij tussen twee vergelijkbare trappenhuizen. Het metselwerk van de teruggelegde galerijgevel is verbijzonderd met een groene geglazuurde steen.

Fotografie: Jannes Linders

Grote gevelopeningen geven de blokken een vriendelijke uitstraling en een aangename beleving vanuit de appartementen. Alle woningen hebben een ‘doorzon-kwaliteit’ met een woonplek aan de straat en een woonplek aan de tuin met royaal privaat terras op het zuiden. Kleine en grote woningen zijn gegroepeerd per gebouw, zodat privacy en rust kunnen worden gegarandeerd en in de doorsnede steeds dezelfde woningen boven elkaar liggen. Er is gekozen voor duurzaamheid in een brede zin. De gebouwen zijn compact, hebben een regelmatige bouwstructuur en een zeer goed geïsoleerde schil gecombineerd met eenvoudige technieken. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Lode Zielenslaan
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Woongebouwen Lode Zielenslaan
  • Projectarchitect(en) Mark de Bokx
  • Medewerkers Endry van Velzen, Remko Toonen
  • Adviseur constructie Parideans ingenieurs (studiebureau stabiliteit)
  • Adviseur installaties RCR (studiebureau technieken)
  • Adviseur bouwfysica MB Consult (EPB verslaggeving)
  • Adviseur brandveiligheid Technix (veiligheidscoördinator)
  • Aannemer Democo, Hasselt, België
  • Stedebouwkundige De Nijl Architecten, Rotterdam
  • Bouwmanagement De Nijl Architecten (bouwbegeleiding)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) ca. 9373 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) ca. 5632 m2 (woningen)
  • Programma 63 sociale huurappartementen verdeeld over twee blokken, verdiepte parkeergarage (46 parkeerplekken) (fase 1)
  • Voorlopig ontwerp Juni 2013
  • Definitief ontwerp Maart 2014
  • Aanvang bouw Augustus 2015
  • Oplevering Augustus 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 9.383.507,00
  • Opdrachtgever Woonhaven Antwerpen cvba
  • Ontwerpbureau De Nijl Architecten, Rotterdam
Reageer op dit artikel