Project

ARC19: Wonen tussen de bomen – UArchitects

Architectuur

Bomen maken deel uit van de architectuur. De drie woningen staan op een verhoging boven de grond, het landschap continueert onder en om de woningen heen. De bomen, die zowel tussen de woningen staan alsook op de terrassen, steken door de verdiepingsvloeren heen, waardoor er in de woningen een bijzondere belevenis ontstaat en het wonen en verblijven een integraal geheel wordt met de natuurlijke context. Dit is een innovatieve benadering van wonen en verblijven in of buiten de stad. Een visie waarbij wonen en natuur vanzelfsprekend met elkaar zijn verbonden.

Toelichting UArchitects – Door het optillen en het uitkragen van de verdiepingen ontstaat een gebouw dat de buitenruimte laat doorlopen. De vides in het gebouw zorgen voor doorzichten en de bomen tussen de bebouwing zorgen voor een continuïteit van het landschap. De woning landt als het ware in het landschap en het contrast tussen natuur en architectuur wordt verzacht door het toepassen van natuurlijke materialen. Door hun verwerking en textuur zorgen zij voor een transparantie en een begrenzing van de ruimte.

UArchitects Wonen tussen de bomen ARC19

Interieur

De smalle en minimale bebouwing op de begane grond, de overstekken van het houtvolume met zijn diversiteit aan transparantie gaat door de toepassing van hout op in de achtergrond van een kleine partij bomen. Het is met name de ambivalentie van de lichtheid van de begane grond en de schijnbare zwaarte van de eerste verdieping dat een interessant antwoord geeft voor de locatie. Tijdelijkheid van het optillen van het ensemble en een directe aanwezigheid van de gekozen architectonische taal en materiaal/kleur geeft de paradox weer van het wonen tussen de bomen.

ARC19 Wonen tussen de bomen UArchitects

De verdieping bestaat uit houten volumes met daarin panoramische uitsnede. Het is een alzijdig waarbij op de eerste verdieping ook ruime dakterrassen aanwezig zijn met een goede en diverse buitenkwaliteit.

De dakterrassen worden met verschillende biodiversiteit ingericht, met een gemeenschappelijke moestuin op de eerste verdieping; de mogelijkheid tot het aanplanten van eigen groente en fruit geeft de bewoners een bijzondere woonkwaliteit. De moestuin, en de andere planten en bloemen ten behoeve van vlinders en bijen worden voorzien van hemelwater alsook van water uit het grijswatercircuit. Vogelhuisjes en insecten hotels krijgen optimale locaties op de dakterrassen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Eindhoven of andere locaties
  • Projecttitel Wonen tussen de bomen
  • Projectarchitect(en) Misak Terzibasiyan
  • Samenwerkende architect Huiswerk architecten (Peter Vandenboorn), Maastricht
  • Voorlopig ontwerp augustus 2018
  • Definitief ontwerp augustus 2018
  • Ontwerpbureau UArchitects, Eindhoven
Reageer op dit artikel