Project

ARC19: Willem Twee Studio’s – Reset architecture

Interieur

Reset architecture transformeerde een kantoorverdieping in twee muziekstudio’s voor elektronische en elektro-akoestische muziek. Deze uitzonderlijke geluids- en muziekwerkruimte, met unieke analoge geluidsapparatuur uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, trekt internationale aandacht van elektro-akoestische muzikanten, componisten en producenten.

Toelichting door Reset architecture – Willem Twee toonzaal is een concertzaal voor klassieke muziek en jazz, gehuisvest in een monumentale oude synagoge in ‘s-Hertogenbosch. De geluidsstudio’s zijn gevestigd op de eerste verdieping van de foyer die aan de concertzaal grenst; een oude zolderverdieping en een druppelvormige uitbouw uit de jaren negentig. De bestaande gebogen ruimte met eigenzinnig naar binnen staande erkerramen leidde tot een ontwerpconcept voor de studio’s dat de ruimtedynamiek accentueert. Een nieuwe akoestische zigzagwand is geïntroduceerd die de curve in de ruimte benadrukt en de nieuwe studio’s verbindt. De abstracte geluidsgolf in zigzagvorm vergroot het aantal vierkante meters absorptieoppervlak.

Vanuit de studio’s is een rechtstreekse verbinding gemaakt, fysiek en met geluid- en videokabel connectie, met het balkon van de concertzaal. De concertzaal heeft een prachtige akoestiek en kan nu ook als opnamestudio gebruikt worden voor (semi-)akoestische muziek.

De studio in de kantoorvleugel is een geluidsdichte doos-in-doos constructie die overlast voorkomt op de overige verdiepingen. De zigzagwand bevordert de juiste ruimteakoestiek in de studio. De wandpanelen met vlas isolatie zijn afgewerkt met Ploegwool. Het plafond is gemaakt van geluidsabsorberende panelen in berkenhouten met ingefreesde LED-lijnen. De houten panelen en grijze textielbekleding worden eveneens gebruikt in de zolderruimte om de akoestiek van de ruimte te verbeteren. Dit materiaal- en kleurenpalet sluit goed aan bij de muziekapparatuur en vormt zo een rustige achtergrond voor concentratie en creativiteit.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Bernhardstraat 6
  • Plaats ’s-Hertogenbosch
  • Projecttitel Willem Twee Studio's
  • Projectarchitect(en) Theo Mathijssen
  • Medewerkers Willemijn Meeusen, Martyna Rajewska
  • Adviseur akoestiek Jan Geerts, Tilburg
  • Aannemer Bouwhuijsen
  • Toeleveranciers Lichtmeesters, Veghel
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 130
  • Programma Muziekstudio’s voor elektronische en elektro-akoestische muziek
  • Voorlopig ontwerp april 2017
  • Definitief ontwerp sept 2017
  • Aanvang bouw okt 2017
  • Oplevering aug 2018
  • Opdrachtgever Gemeente 's-Hertogenbosch
  • Ontwerpbureau Reset architecture

Locatie

Reageer op dit artikel