Project

ARC19: Vrijstaande woning op historische site in Schoten – Polygoon Architectuur

Interieur

De woning staat recht tegenover de Kapel van de Horst in Schoten. Op het perceel stond vroeger de 19de eeuwse pastorij van de kapel. Het goed maakte deel uit van het kasteeldomein Vordenstein en was één van de laatste restanten van een in oorsprong 15de eeuws bedevaartsoord.

De kapel van de Horst en het volledige aangrenzende domein Vordenstein zijn van cultuurhistorisch en landschappelijk belang.
Het volume van de oorspronkelijke pastorij werd gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. De breedte van de voorgevel, kroonlijsthoogte en dakhelling zijn dezelfde. De basisvorm wordt opengevouwen tot een vijfhoekig grondplan met twee rechte hoeken. De gevels, met langgerekte kaderloze ramen, richten zich naar ankerpunten in de historische omgeving.

foto: Stijn Bollaert

Vanuit de inkom leidt een spiltrap naar de leefruimte op de eerste verdieping. De achtergevel is volledig opengewerkt en geeft uit op een groot dakterras. Een andere spiltrap, in een stalen koker, verbindt het terras met de tuin.
De woning wordt vooraan de straat gebouwd, evenwijdig met de bouwlijn van de kapel. Door deze visuele vernauwing wordt het poorteffect van het voormalige gehucht en bedevaartsoord ‘Den Horst’ opnieuw versterkt. De materiaalkeuze refereert aan de typische regionale basisarchitectuur met traditionele materialen van toen, zoals rode baksteen en natuurleien, die ook terugkomen in de kapel.

foto: Stijn Bollaert

De indeling, met het slaapgedeelte op het gelijkvloers en de leefruimte op de verdieping, is atypisch maar heeft zeker voordelen. Zo blijven de slaapkamers koel en heeft iedereen van hieruit rechtstreeks toegang tot de tuin. Op de verdieping is er veel ruimte onder het hellende dak. In de nok wordt een mezzanine geplaatst met daaronder een intiemere zithoek. Het overdekte dakterras dat aansluit op de leefruimte biedt een wijds zicht op het achterliggende natuurgebied.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Horstebaan
  • Plaats 2900 Schoten (B)
  • Projecttitel Vrijstaande woning op historische site
  • Projectarchitect(en) Domien Boits
  • Adviseur constructie Planet, Antwerpen (B)
  • Adviseur installaties Studie 10, Lier (B)
  • Aannemer Gravo, Brasschaat (B)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 266 m2
  • Programma nieuwbouw wonig met volledig interieur
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur, Antwerpen
Reageer op dit artikel