Project

ARC19: Voormalig defensieterrein Utrecht – SVP architectuur en stedenbouw

Stedenbouw

Eén van de plekken waar Urban Healthy Living vorm krijgt is de Merwedekanaalzone, een oud industriegebied van 70 hectare aan de westzijde van het historische centrum. Het gebied zal in 2030 zijn getransformeerd naar een levendig nieuw stadsdeel met circa 10.000 nieuwe woningen. Het Voormalig Defensieterrein is het eerste gebied dat in ontwikkeling wordt gebracht.

Toelichting SVP architectuur en stedenbouw – De Gezonde Stadgedachte is vertaald naar kernwaarden die de condities vormen voor een gelukkig en gezond leven. Dat houdt in dat integraal concepten zijn ontwikkeld over groen, duurzaamheid, mobiliteit, energie, klimaat en circulariteit. Zo is voor een optimaal microklimaat de bebouwing zo gemodelleerd dat nagenoeg alle woningen minimaal twee uur zon hebben, ook in de winter. Het groen is zo gesitueerd dat vanuit alle woningen zicht is op minimaal één grote boom, een collectieve tuin of groen dak. Ook is integraal nagedacht over speelwaarden. De gedachte hierachter is, dat als een omgeving veilig en aantrekkelijk is voor kinderen, dit ook geldt voor iedereen in de leeftijd van 8 tot 88.

In de wijk wordt bewegen op alle fronten gestimuleerd. Het plan is een belangrijke schakel in het rondje ‘Stadseiland’, een zes kilometer nieuwe groene parkroute langs de kanalen van Utrecht.

Omdat 75 procent van het dakoppervlak nodig is voor zonnepanelen is gekozen het resterende dakvlak goed te benutten. Een verhoogde boardwalk schakelt de wijk aan het park. Deze autovrije promenade is de drager voor de belangrijkste voorzieningen en verbindt de wijk met de andere nieuwe buurten van de Merwedekanaalzone. Dit collectieve dakpark van 360 m lang in het hart van de wijk vormt een bijzondere straat op hoogte. De ‘Skywalk’ biedt bewoners en bezoekers een unieke ervaring en een prachtig uitzicht op de stad.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Overste den Oudenlaan
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Voormalig defensieterrein
  • Projectarchitect(en) ARUP
  • Landschapsarchitect OKRA landschapsarchitecten
  • Opdrachtgever BPD ontwikkeling
  • Ontwerpbureau SVP architectuur en stedenbouw, Amersfoort
Reageer op dit artikel