Project

ARC19: VIIA Groningen aardbevingsbestendig – Freshheads

Architectuur

VIIA is een samenwerkingsverband tussen Royal HaskoningDHV en een VolkerWessel-bedrijf Visser & Smit Bouw. Samen met Freshheads bouwde VIIA de Groninger Maatregelen Catalogus Webtool: dé nieuwe standaard om panden in Groningen aardbevingsbestendig te maken. Ruim 300 professionals uit 20 organisaties werken via deze tool samen om bestaande gebouwen sneller en effectiever te verstevigen zodat ze bestand zijn tegen aardbevingen.

Toelichting Freshheads – VIIA inspecteert, analyseert en verstevigt publieke gebouwen in het aardbevingsgebied, met als doel Groningen aardbevingsbestendig te maken. Tot voor kort werden meetgegevens van een pand handmatig ingevoerd in een rekenmodel, waarna een expert beoordeelde welke verstevigingsmaatregelen noodzakelijk waren. Er vond veel mondelinge en schriftelijke kennisoverdracht plaats tussen experts, die er elk hun eigen systeem en werkwijze op nahielden. Met deze omslachtige en arbeidsintensieve werkwijze zou Groningen in 2038 nog niet aardbevingsbestendig zijn.

Een technisch hoogstandje: de 3D-tool herkent objecten en weet precies waar er een verstevigingsmaatregel nodig is en welke

VIIA en digitaal bureau Freshheads ontwikkelden samen de GMC Webtool. Deze werkt als volgt: nadat inspecteurs een uitgebreide gebouwinspectie hebben gedaan, genereert de tool een waarheidsgetrouw en webbased 3D-model van het gebouw, waarna ingenieurs een seismische analyse uitvoeren en op bouwdeelniveau de prestatie-eisen voor versterking vaststellen. Vervolgens wordt realtime de juiste maatregel gekozen om specifieke delen van een gebouw te versterken. De impact van zo’n maatregel én de kosten per m² zijn direct inzichtelijk. Het advies wordt met met de pandeigenaar besproken en vormt de basis voor de aannemer om aan de slag te gaan met het aardbevingsbestendig maken van het pand. En misschien wel het belangrijkste: de tool bevat persoonlijke online dossiers, speciaal voor de bewoners. Dit dossier maakt elke relevante stap in het proces direct inzichtelijk en biedt de mogelijkheid persoonlijke wensen toe te voegen. Dit neemt ontzettend veel onzekerheid en bezorgdheid weg bij belanghebbenden!

Inmiddels werken honderden ingenieurs, inspecteurs, bouwkundig adviseurs, kostenramers en aannemers samen met behulp van deze nieuwe tool, waardoor het proces gestroomlijnd verloopt en er geen informatie meer verloren gaat tijdens kennisoverdrachten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Het gaat niet om één adres, maar meerdere gebouwen
  • Plaats In Groningen
  • Projecttitel VIIA: Groningen aardbevingsbestendig
  • Aannemer Meerdere aannemers komen in dit samenwerkingsverband samen
  • Ontwerpbureau Freshheads (digitale partij) en VIIA
Reageer op dit artikel