Project

ARC19: Verhuizing Nationaal Archief en Belastingdienst Emmen – LKSVDD architecten

Architectuur

Het voormalige gebouw van de Topografische Dienst in Emmen is herbestemd tot depot voor het Nationaal Archief. De strategie van het Rijksvastgoedbedrijf om leegstaand-bezit in te zetten voor nieuwe functies is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Het resultaat is een hoogwaardig, duurzaam en vrijwel energieneutraal gebouw. De duizenden bewegingen die de stellingkasten jaarlijks maken, vormen de inspiratie voor het gevelpatroon.

Toelichting LKSVDD architecten –  Het voormalige gebouw van de Topografische dienst is grondig verbouwd. Het Nationaal Archief kan hier 90 kilometer archiefstelling permanent en duurzaam opslaan. In totaal komen er in het Rijkskantoor 156 rijkswerkplekken volgens het kader Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR) voor meer dan 220 gebruikers.

Het gebouw is zo goed als energieneutraal, bijvoorbeeld door extreem goede isolatie, 15 cm steenwol in de gevel. Driedubbelglas en speciale  klimaatplafonds maken het mogelijk dat er bij een lage buitentemperatuur wordt verwarmd en bij een hoge temperatuur gekoeld, wat een zeer hoog rendement geeft door de toepassing van warmtepompen, die warmte of koude opslaan. Daarnaast heeft het gebouw geen gasaansluiting en wekken zo’n 1600 zonnepanelen energie op. Hierdoor behoort het rijkskantoor tot de meest duurzame, en energiezuinige gebouwen van Nederland. Het pand is het eerste bestaande rijkskantoor dat het label A+++ krijgt.

De vernieuwde gevel draagt niet alleen bij aan de energetische prestatie, maar verbetert ook de daglichttoetreding, en daarmee de belevingswaarde in het gebouw op spectaculaire wijze. De uit geanodiseerde aluminium platen samengestelde gevelbekleding is voorzien van eenribbenpatroon met onderling wisselende afstanden. Het pulserende effect van de gevel is gebaseerd op de dynamiek van de archiefkasten, die duizenden keren per jaar in beweging gezet worden.

De gevel is met veel gevoel voor detail ontworpen, met geïntegreerde regenwaterafvoeren, nood-overstorten en zonwering. De waterslagen, die als verbindende lijnen de gevelcompositie van verschillende volumes aaneenrijgt, maken wezenlijk onderdeel uit van het gevelconcept. Zo is het gebouw open en uitnodigend waar mogelijk en extreem gesloten waar het moet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bendienplein 5
  • Plaats Emmen
  • Projecttitel Verhuizing Nationaal Archief en Belastingdienst, Emmen
  • Projectarchitect(en) Hans van den Dobbelsteen, Sander ter Harmsel
  • Medewerkers Chris Hänschen
  • Adviseur constructie Lucassen bouwconstructies, Hengelo
  • Adviseur installaties Linthorst techniek, Apeldoorn
  • Adviseur akoestiek DWA, Rijssen
  • Adviseur bouwfysica DWA, Rijssen
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw, Hengelo
  • Interieurarchitect LKSVDD architecten
  • Landschapsarchitect LKSVDD architecten
  • Beeldend kunstenaar Zorro Feigl, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15.500 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 14.600 m²
  • Voorlopig ontwerp maart 2017
  • Definitief ontwerp oktober 2017
  • Aanvang bouw december 2017
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag
  • Ontwerpbureau LKSVDD architecten, Enschede
Reageer op dit artikel