Project

ARC19: Veiligheidspaviljoen Knokke-Heist (B) – Compagnie-O architecten

Architectuur

Dit hoogtechnologische strandpaviljoen is het winnende wedstrijdontwerp van de Oproep WinVorm voor een nieuwe Veiligheidspost aan het strand. De post verenigt de werking van verschillende hulpdiensten (redders, strandpolitie, brandweer) en biedt hen een ultiem overzicht over het kilometerslange strandgebeuren. Het paviljoen is er vooral ook als herkenningspunt voor de stranganger die hulp of verzorging behoeft of een toilet zoekt.

Toelichting Compagnie-O architecten – Het winnende voorstel voor deze Veiligheidspost werd ontworpen door Compagnie-O architecten in samenwerking met architect-kunstenaar John Körmeling.

Uitgewerkt als hoofdpost met uitzicht over de 12 reddersstoelen aan de waterlijn, heeft het veel weg van een aangespoelde boei. En toch is dit een volledig uitgeruste Veiligheidspost voor redders, brandweer en strandpolitie met coördinatie- en eerstehulppost, werk- en logistieke lokalen voor de redders, publieke toiletten en een uitkijkpost op verdieping. De gele ronde organiseert op de meest compacte wijze een efficiënt geöliede machine van hulpverlening.

Compagnie O Knokke Veiligheidspaviljoen Beeld Tvdv Photography

foto: Tvdv photography

Hoewel het programma enkel sprak over veiligheid en beveiliging, voelde een “gebouw van angst” niet op zijn plaats tussen het vrolijke en zorgeloze van een zonnige dag aan het strand. Om nog te zwijgen over die massieve Muur van appartementen die strand en dijk domineren – een ‘gebouw’ wouden we daar niet meer zetten.

Door het ‘gebouw’ te beschouwen als deel van het publieke gebeuren aan het strand, werd de ‘post’ ineens een paviljoen. Via een vrij toegankelijke doorsteek wordt het volledige functioneren binnenin onthuld: transparantie brengt strandganger en hulpverlener bij elkaar. De doorsteek is een plek van ontmoeten en verpozen en zet het paviljoen als herkenningspunt op de kaart.

Compagnie O Knokke Veiligheidspaviljoen Beeld Tvdv Photography

foto: Tvdv photography

De interactie met het wandelende en zonnebadende publiek wordt benadrukt door het paviljoen ook letterlijk te laten spreken. “Dames en Heren” in opgelichte letters markeert de toegang tot de publieke toiletten.

Het zet de toon voor een bepaalde architectuur die flirt met de grens van speels en serieus – een knipoog naar Emberton’s iconische Pleasure Beach in Blackpool.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zeedijk-Knokke 660
  • Plaats 8300 Knokke-Heist
  • Projecttitel Veiligheidspaviljoen Knokke-Heist
  • Projectarchitect(en) Francis Catteeuw, Joke Vermeulen
  • Medewerkers Sien Cornillie, Ruben Rottiers
  • Adviseur constructie W5A Structures ir. Rijk Blok, Eindhoven (concept) en Abetec, Zele (uitvoering)
  • Adviseur installaties Abetec, Zele
  • Aannemer Van Tornhaut, Aalter
  • Beeldend kunstenaar John Körmeling, Eindhoven
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 246 + 526 omgevingsaanleg
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 145,4
  • Bruto inhoud 849 m3
  • Netto inhoud 369 m3
  • Programma Veiligheidspost voor de hulpdiensten op het strand
  • Voorlopig ontwerp juni-2016
  • Definitief ontwerp november-2016
  • Aanvang bouw januari-2018
  • Oplevering februari-2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1400000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 1189020
  • Opdrachtgever Gemeente Knokke-Heist
  • Ontwerpbureau Compagnie-O architecten, Gent
Reageer op dit artikel