Project

ARC19: Uitbreiding monumentaal woonhuis Maastricht – Artesk van Royen Architecten

Architectuur

ARC19: Uitbreiding monumentaal woonhuis Maastricht – Artesk van Royen Architecten
Fotografie: Anja Schlamann

Dit bijzondere woonhuis heeft in de loop van de tijd verschillende stormen meegemaakt. Het is overeind gebleven en heeft zich continu aangepast, zonder zijn bijzondere authentieke karakter te verliezen. De laatste uitbreiding is een subtiele toevoeging, die de historie in zijn waarde laat en tegelijkertijd een nieuw wooncomfort toevoegt.

Toelichting Artesk van Royen Architecten – Het woonhuis was in de zeventiende eeuw onderdeel van het kloostercomplex van de Annunciaten en fungeerde als entreegebouw. Het gehele complex werd in 1796 opgeheven en gesloopt met uitzondering van het entreegebouw, dat naar twee woonhuizen werd omgebouw. De voorgevel is omstreeks 1880 voorzien van decoratief stucwerk, waardoor er aan de straatzijde niets meer zichtbaar was van de oorspronkelijke 17e-eeuwse bebouwing. Aan de achtergevel is de oorspronkelijke 17e-eeuwse bebouwing nog goed zichtbaar.

Het woonhuis heeft een drie-beukige structuur, bestaande uit een gang met aan beide zijden een kamer. In het verlengde van de gang bevindt zich de trappentoren.

In de toekomst wordt een groot gedeelte van het bouwblok, waarvan het woonhuis een onderdeel is, vervangen door nieuwe woningen. Het buurhuis gaat wordt gesloopt, dit betekent dat de zijgevel en de tuin aan een nieuwe openbare steeg komen te liggen. De vraag was om aan de achterzijde van het woonhuis een uitbreiding in de tuin te maken, zodanig dat in de toekomst, als de tuin aan de steeg komt te liggen, de tuin omsloten zou worden en er voldoende privacy voor de bewoners gewaarborgd is. In het verlengde van de keuken is een tuinkamer gerealiseerd, die zich volledig opent naar de omsloten tuin. Er is daarbij met respect met de historische trappentoren om gegaan, die in deze constellatie zowel vanuit binnen, als vanuit buiten is te ervaren.

De uitbreiding is, zoals de opdrachtgevers het omschrijven:
“Een ontroerend mooie en poëtische vertaling van een uitbreiding aan een in essentie krachtig gebouw.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Maastricht
  • Projecttitel Uitbreiding monumentaal woonhuis
  • Projectarchitect(en) Teske van Royen
  • Medewerkers Nadine Nievergeld
  • Adviseur constructie Castermans Engineers, Gronsveld
  • Aannemer SDF Works, Maastricht
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Artesk van Royen Architecten, Maastricht
Reageer op dit artikel