Project

ARC19: Tuinstudio Hoofddorp – Serge Schoemaker Architects

Architectuur

De zorg en aandacht die besteed zijn aan de vormgeving en detaillering van dit kleinschalige project, maken van deze ogenschijnlijk eenvoudige opgave een veelzijdig bouwwerkje. Exterieur en interieur zijn daarbij ontworpen als integraal geheel. Het resultaat genereert aandacht voor een typologie, evenals een maatschappelijke trend. Het project toont de potentie van architectuur om het alledaagse te transformeren tot iets buitengewoons.

Toelichting Serge Schoemaker Architects – Met de stijgende grondprijzen en toenemende thuiswerkenden zijn hoogwaardige, geïsoleerde tuinstudio’s een ware trend geworden. In Hoofddorp realiseerde Serge Schoemaker Architects met weinig architectonische middelen een stoere, multifunctionele tuinstudio. Het resultaat is een veelzijdig klein bouwwerk.

De robuuste, strak vormgegeven tuinstudio is gebouwd op een smal stukje grond naast het vrijstaande huis van de opdrachtgevers. Met een monolithische vorm en minimalistische details onderscheidt het sculpturale huisje zich bewust van de traditionele bebouwing in de wijk.

Beeld MWA Hart Nibbrig

Vanwege de beperkte ruimte en de zorgvuldigheid waarmee het bouwwerk gerealiseerd moest worden, is er voor gekozen om het huisje in de werkplaats te prefabriceren en vervolgens met een kraan op de plaats van bestemming te brengen. Het huisje is een houtskeletbouw constructie, een stalen frame in de vloerplaat zorgde tijdens het transport voor de nodige stabiliteit .

Bekleed met corten stalen platen is het roodbruine object een natuurlijk onderdeel van de groene tuin geworden. De verschillende gevelplaten zijn op maat gelaserd en vervolgens als een tangram puzzel tegen elkaar gezet. Door het grote venster kozijnloos uit te voeren, kon ook deze glasplaat volledig strokend met het gevelvlak worden ingebouwd.

Beeld MWA Hart Nibbrig

Het interieur biedt een oase aan rust. De minimalistische interieurbouw is uitgevoerd in berkenmultiplex en zorgt voor een fraai contrast met het verweerde exterieur. De studio is zo vormgegeven, dat men zich binnen volledig in de natuur waant: het grote raam biedt een onverwacht fraai, ingekaderd zicht over de groene en waterrijke omgeving.

De toegangsdeur en het kleinere ventilatieraam zijn voorzien van glas en bekleed met geperforeerde, corten stalen gevelplaten. Overdag zorgen de perforaties voor licht en lucht, ‘s avonds bieden ze een sfeervol licht in de tuin. Zogauw het kunstlicht door de gevel naar buiten treedt, krijgt de harde, robuuste huid ineens een poëtische uitstraling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Tuinstudio Hoofddorp
  • Projectarchitect(en) Serge Schoemaker, Alexander Beeloo
  • Medewerkers Ilaria Saggese
  • Aannemer Bouw- en Aannemingsbedrijf Vrolick BV, Haarlem
  • Landschapsarchitect Luc Engelhard
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Serge Schoemaker Architects
Reageer op dit artikel