Project

ARC19: Trippenhuiscomplex Amsterdam – Office Winhov

Interieur

Met de transformatie van het Trippenhuiscomplex door Office Winhov heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een nieuwe, goed zichtbare ontvangst en vernieuwd auditorium gekregen, passend bij hun veranderende en meer open rol in de samenleving. Nieuwe elementen in het interieur dragen bij aan de transformatie van het gesloten instituut, met een uitnodigend en representatief ‘gezicht’ naar de stad.

Toelichting door Office Winhov – Het Trippenhuis is een ontwerp van Justus Vingboons en werd tussen 1660 en 1662 gebouwd voor de broers Louis en Hendrick Trip, rijke handelaars in wapens en munitie. Het is een toonaangevend voorbeeld van het Hollands classicisme. Sinds 1812 is de KNAW de vaste bewoner van het Trippenhuis en biedt het monument samen de belende panden onderkomen aan medewerkers, gasten en de bijeenkomsten van de akademie. Hoewel het interieur van het Trippenhuis door de jaren heen met uiteenlopende visies werd aangepast, behield het zijn essentiële glorie. Het ontwerp van Office Winhov voor de nieuwe ontvangstruimten en het vernieuwde auditorium vormt een voortzetting van de ruimtelijk-typologische essentie van het oorspronkelijke gebouw.

De ruimtelijke structuur van het Trippenhuis bestaat uit een enfilade van zalen en kamers langs de gevels met de ontsluiting en logistieke ruimtes in het middendeel van het gebouw. Deze zalen, zoals de Rembrandt Zaal – waar ‘De Nachtwacht’ ooit hing – worden gedefinieerd door hun ceremonieel gebruik, proportie, kleur, wandafwerking en plafonddecoratie. Het nieuwe ontvangstgebied bestaat uit een enfilade van kamers en zalen, uitgestrekt vanaf de historische entree tot aan het auditorium in de binnentuin. Voorzieningen, ondersteunende faciliteiten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast. Vaste elementen maken onlosmakelijk deel uit van het interieur. Voor de realisatie is samengewerkt met overwegend lokale makers. In de ontvangstruimtes wordt het interieur bepaald door het gebruik, de proportie, lichtinval, kleur en materiaal. Ontwerpmotieven uit het historische gebouw keren op eigentijdse wijze terug waarmee oud en nieuw zich met elkaar verbinden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kloveniersburgwal 27, 29, 31
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Trippenhuiscomplex
  • Projectarchitect(en) Joost Hovenier, Uri Gilad
  • Medewerkers Anna Karina Janssen, Charles Hueber, Carlo van Steen, Rutger van der Meer, Steven Reisinger, Rogier van den Brink, Camille Moreau, Myrsini Alexandridi
  • Adviseur constructie Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam
  • Adviseur installaties Aprin, Amersfoort, Lte, Wijchen
  • Adviseur bouwfysica Cauberg Huygen, Amsterdam
  • Aannemer BAM, Bunnik, Schakel en Schrale, Amsterdam (bouwkundig deel),
  • Interieurarchitect Office Winhov, Amsterdam
  • Landschapsarchitect Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, Utrecht
  • Beeldend kunstenaar Evi Vingerling, Amsterdam
  • Samenwerkende architect HOEK architecture & preservation AIA, Utrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7300m2 (ontvangst: 900 m2)
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 6080m2 (ontvangst: 720 m2)
  • Programma Transformatie en renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een lange termijnvisie voor de restauratie van het historische complex.
  • Voorlopig ontwerp september 2015
  • Definitief ontwerp oktober 2016
  • Aanvang bouw september 2017
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau Office Winhov, Amsterdam
  • Overige adviseurs Theateradvies, Amsterdam; Archisupport, Amerongen
  • Origineel ontwerp Justus Vingboons
Reageer op dit artikel